duminică, 9 februarie 2014

Faceti-va bine(329)

Untul vacii
Denumire ştiinţifică: Orchis morio.
Denumire populară: poroinic.
Prezentare. Untul vacii este o erbacee perenă a cărei înălţime nu trece decât arareori de 40 cm. Face parte din familia orhideelor. În sol formează, pe lângă rădăcini, doi tuberculi. Frunzele acestei plante sunt lanceolate, iar florile, grupate sub formă de ciorchine la vârful tulpinii, au culori diferite – purpuriu întunecat, roz, liliachiu sau alb. Plantă de pajişte, de fâneaţă, de teren înţelenit şi de luminiş de pădure, untul vacii înfloreşte primăvara, în lunile aprilie şi mai. Pentru uz medicinal se recoltează tuberculii. 


Substanţe active importante: amidon, zaharuri, protide, mucilagii, glucoză.
Întrebuinţări. Din tuberculii de untul vacii se prepară salepul, un produs care se administrează copiilor cu probleme de dezvoltare şi convalescenţilor, pentru întărire, pentru  fortificare.  Salepul  este  obţinut  prin  măcinarea  tuberculilor  de  untul  vacii deshidrataţi, făina rezultată fiind fiartă cu lapte sau apă, uneori adăugându-se miere. Amidonul şi celelalte substanţe active din tuberculi favorizează şi echilibrează digestia şi întreaga activitate din tractul gastro-intestinal. Din acest motiv, pentru combaterea diareii şi a altor deranjamente stomacale şi intestinale grave, este indicat şi untul vacii. De altfel, tuberculii de untul vacii sunt folosiţi şi în alimentaţie, mai ales în ţări unde cultura cartofului nu este posibilă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!