luni, 10 februarie 2014

Faceti-va bine(330)

Urechelniţa
Denumire ştiinţifică: Sempervivum tectorum.
Denumire populară: ţâţa mielului, verzişoară.
Prezentare. Urechelniţa este o plantă erbacee perenă, meliferă. Aparţine familiei crasulaceelor. Frunzele de la nivelul solului – mari, cărnoase – sunt dispuse ca într-o rozetă.  În  general, frunzele  acestei  plante  au  formă  ovală  şi vârful  ascuţit.  În vârful plantei se află florile, de culoare roşie sau roz. Urechelniţa poate fi întâlnită în flora spontană  dar,  datorită  valorii  sale,  uneori  este  şi  cultivată. 

Urechelniţa seamănă, atunci când este în prima ei perioadă de vegetaţie, cu anghinarea. Urechelniţa din flora spontană este o plantă mai greu de găsit – creşte în locuri speciale, prin ruine, pe stâncării, în locuri părăsite. Partea medicinală cea mai importantă din această plantă o reprezintă frunzele, bune uneori şi pentru salată. Din aceste frunze se face infuzie, dar se mai prepară şi suc, şi se fac şi cataplasme.
Substanţe active importante: săruri astringente, acid malic, caldium. Compoziţia acestei plante este încă puţin cunoscută.
Întrebuinţări. Preparatul de urechelniţă este antifebril, diuretic, antiseptic. Este un  depurativ şi un adevărat  catalizator  al  proceselor  metabolice.  Se  spune    ar avea  şi  proprietăţi  revulsive,  revigorând  părţi ale  organismului sau membre care au suferit lovituri dure sau alte acţiuni violente (se pun cataplasme cu urechelniţă pe locul afectat). Se spune despre această plantă că ar avea şi calităţi magice. De exemplu, se afirmă că, amestecată cu alte ingrediente, ar rezulta o mixtură miraculoasă şi secretă care, aplicată pe mâini,   invulnerabilitate. În medicina populară din Occident, urechelniţa era considerată, cândva, un medicament cu utilizări generale şi influenţe benefice în orice afecţiune. Carol cel Mare a dat chiar şi un decret pentru cultivarea acestei plante. Urechelniţa este utilizată, în medicina populară, împotriva durerilor de dinţi, a arsurilor, pistruilor şi bătăturilor, în combaterea inflamaţiilor urechii, fiind, de asemenea, vermifugă şi febrifugă, dar mai ales având efecte decisive  în  eliminarea bătăturilor. Se spune că o frunză de urechelniţă, aplicată pe o bătătură, o înmoaie şi astfel bătătura poate fi îndepărtată. Urechelniţa este o plantă recomandată pentru  îmbunătăţirea  stării  generale  a organismului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!