duminică, 22 septembrie 2013

Germania - o tara de oameni educati

S-au terminat alegerile in Germania. Angela Merkel a castigat pentru a treia oara si va fi in continuare cancelar. CDU - Uniunea Crestin Democrata - a intrunit 42% din voturi - un rezultat absolut remarcabil dupa ce Europa a traversat o criza atat de dura. 
De ce este importanta victoria lui Merkel? Pentru ca ea reprezinta garantia ca Uniunea Europeana va continua sa existe si ca moneda euro va ramane puternica. Practic, Germania tine in spate intreaga economie a Europei Unite. Poporul german indura costurile, intelegand ca aceasta este calea. Sa ne gandim la planul de salvare a Greciei, care a costat peste trei sute de miliarde de euro. Germania a suportat cea mai mare parte din acesti bani si multi nemti au fost nemultumiti. "Noi muncim si banii nostri se duc la greci" au spus ei, dar in cele din urma au inteles ca fac parte dintr-o constructie, ca aceasta constructie sta sa cada si ca este nevoie ca ea sa fie sustinuta. 
Cand Romania a fost lovita de criza, presedintele Basescu si guvernul Boc au luat niste masuri de aparare. Masuri dure, care i-au nemultumit pe foarte multi romani. Atat de tare i-au nemultumit, incat n-au mai stiut decat un singur lucru: spulberarea regimului Basescu. Romanii nu au inteles ca tocmai fusesera salvati de la niste catastrofe economice majore. Nu au priceput ca alta cale nu exista. Ei au tinut-o una si buna: "am avut salariu de 1000 de lei, acum am salariu de 800 de lei". A inceput un balci imens, cu greviste ale foamei care ulterior au devenit senatoare, cu indivizi aruncandu-se de la balconul parlamentului, cu mercenari platiti sa inoculeze seara de seara in mintile romanilor ca Basescu este Satana in persoana. Ma intreb acum, uitandu-ma la felul in care au votat germanii: ce s-ar fi intamplat daca sub regimul Basescu Romania ar fi ajutat Moldova cu niste miliarde de euro? Presupun ca palatul Cotroceni ar fi fost daramat pur si simplu.
Germanii, cu toate ca nu le convine deloc faptul ca banii munciti de ei se duc intr-o tara straina - Grecia, au votat din nou cu Merkel si CDU. Ce dovada mai buna poate exista pentru afirmatia ca germanii sunt un popor educat? Oamenii astia muncesc, produc, se distreaza, fac sport, calatoresc, au grija de orasele lor si de natura, isi cresc copiii invatandu-i ceea ce este cu adevarat important. Pe ei nu-i poate pacali orice politruc care le promite lucruri imposibil de realizat - gen Dan Diaconescu si nu-i poate asmuti niciun post de televiziune si nicio forta politica impotriva celui pe care l-au ales sa-i conduca. Germanii gandesc cu capetele lor, asta este tot, dar la performanta asta se ajunge prin educatie.
De ce nu putem fi si noi, romanii un popor educat? Raspunsul este simplu: pentru ca suntem tinuti in ignoranta in mod deliberat. Am obosit tot spunand asta. Suntem condusi in continuare dupa principii staliniste, dar noi nu intelegem asta - exact pentru ca nu suntem educati. E un cerc vicios aici. Si tocmai de aia ne trebuie conducatori puternici si cu viziune corecta asupra prosperitatii si a viitorului neamului nostru. Oameni care sa rupa cercul vicios. Nu mascarici penibili, "parsivei", oameni slabi, corupti si coruptibili. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!