vineri, 21 februarie 2014

Faceti-va bine (335)

Vătămătoarea
Denumire ştiinţifică: Anthyllis vulneraria.
Prezentare.  Vătămătoarea  este  o  erbacee  perenă  de  mici  dimensiuni,  foarte răspândită, lesne de găsit prin păşuni, fâneţe, zone necultivate – de la câmpie şi până la munte. Face parte din familia leguminoaselor. 
Tulpina este dreaptă, uneori ramificată. Frunzele  sunt  mari,  penat-sectate,  iar  florile    de  culoare  galbenă,  alb-gălbuie  sau roşcat-gălbuie – sunt grupate într-o inflorescenţă în formă de capitul. Vătămătoarea înfloreşte în lunile mai, iunie şi iulie. Fructul său este o păstaie. Pentru uz medicinal se recoltează florile, din care se prepară infuzie şi decoct.
Substanţe active importante: saponine, tanin, mucilagii.
Întrebuinţări. Preparatele de vătămătoare au proprietăţi antiseptice, astringente, laxative, sedative. Sunt utilizate, prin tradiţie, pentru vindecarea rănilor, a eczemelor, a echimozelor, a umflăturilor, de unde şi numele de vătămătoare. Vătămătoarea este indicată şi pentru poftă de mâncare, precum şi pentru combaterea stărilor de greaţă şi  a  indigestiilor.  Ca  laxativ,  vătămătoarea  combate  constipaţia,  reglând  tranzitul  în intestinul gros. În unele ţări europene se consideră că vătămătoarea apără de deochi, iar la noi că lecuieşte de frică.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!