miercuri, 9 aprilie 2014

Hai că pe asta n-o știați (8)

Filigranul 
Filigranul este o urmă slabă care devine vizibilă pe o foaie de hâr­tie când aceasta este ţinută la lumină. Arată mai deschisă la culoare decât restul hârtiei, fiindcă acolo coala este mai subţire.
Cel mai vechi filigran a fost creat din întâmplare la fabrica de hârtie Fabriano din Italia, unde se fabrica hârtie încă din 1260. Pentru scoaterea apei din hârtia umedă se folosea o matriţă, şi din aceasta ieşea o sârmu­liţă. 

Hârtia obţinută era mai subţire în locul în care presase sârma, ceea ce se putea vedea atunci când hârtia era ţinută la lumină. Aceasta însemna că oricine examina cu atenţie coala respectivă de hârtie avea să ştie că a ieşit din acea matriţă şi, prin urmare, nu putea proveni decât de la Fabriano.

De aici a fost un pas mic până la producerea deliberată a urmei, prin fixarea unei sârme aranjate după un model ales anume de baza matriţei. Primul filigran de acest fel a fost realizat în 1282 la Fabriano, în formă de cruce. Era o modalitate subtilă şi discretă de marcare a mărfii, şi un producător de hârtie de calitate înaltă era interesat să se ştie de unde vine. Era cea mai discretă formă de reclamă.
Procesul de obţinere a filigranului nu diferă prea mult nici astăzi. Hârtia udă este presată cu o rolă denumită egutor. Modelul în relief care creează filigranul este fie sudat, fie cusut pe egutor.
Filigranul este folosit de 700 de ani pentru a identifica producătorii de papetărie fină. Hârtia filigranată şi-a primit denumirea în limba en­gleză(*) la începutul secolului al XVIII-lea de la filigranul cu o tichie de bufon, imprimat pe hârtia lată de 343 de milimetri şi lungă de 432. Filigranele s-au dovedit de nepreţuit în ultimele decenii în identificarea falsurilor. Până şi celor mai pricepuţi falsificatori le scapă detalii de felul filigranelor. De pildă, autenticitatea Bibliei Gutenberg poate fi verificată prin prezenţa filigranului de la Caselle, din nordul Italiei, unul din centrele celc mai importante de fabricare a hârtiei în secolul al XV-lea. Aproximativ 70% din hârtia Bibliei Gutenberg este marcată în filigran cu un cap de taur cu o stea deasupra, 20% având un ciorchine de struguri, iar 10% un taur în mers. Dacă o pagină presupusă a proveni din Biblia Gutenberg apare pe piaţa de antichităţi cu un alt filigran, nu poate fi autentică.
P7 
Rodney Castleden - Events That Changed the World

(*) Foolscap paper, de la fool's cap - tichia bufonului


Un comentariu:

După mine!