Trimestrul al treilea
era pe terminate şi odată cu el se încheia şi anul şcolar. În vara aceea
veniseră căldurile parcă mai devreme ca oricând.
Costel era ascultat la toate
materiile şi notele la teze erau mulţumitoare. Totuşi, elev conştiincios, cum
era, zi de zi îşi pregătea cu sîrguinţă lecţiile care li se mai dădeau.
Săptămâna aceasta mama
era în schimbul al doilea. Pleca de acasă pe la ora cinci, pentru ca la şase să
intre în
tură. Tata de asemenea. El, Costel, trebuia deci să servească
singur gustarea de dimineaţă şi să-şi pregătească pacheţelul pentru ora zece.
Azi i-a lăsat mama gata făcute nişte senviciuri cu unt şi brînză. Nu trebuia
decît să le ia din frigider şi să le împacheteze. Avea puse, la îndemînă pe
masă, şi şerveţelele.
După ce a mâncat omleta
şi a băut cana cu lapte, Costel a scos senviciurile să le pună în şerveţele...
dar, telefonul zbîr... zbîrr... de cîteva ori. A lăsat totul pe masă şi a dat
fuga la telefon. Era George, colegul său, dorea sâ meargă împreună la şcoală.
Costel s-a bucurat, au stabilit locul
întîlnirii şi s-a înapoiat la bucătărie. Pe senviciurile lăsate descoperite,
două muşte se înfruptau nesăţioase. Costel n-a dat importanţă, a făcut în
grabă pacheţelul, l-a pus în punguţa anume destinată, pe care a aranjat-o cu
grijă în ghiozdan.
*
Pe patul de suferinţă, în
spital, Costel se gîndea la toate acestea şi, în sinea lui, îşi reproşa că nu
dăduse atenţia cuvenită sfaturilor tovarăşei învăţătoare şi ale asistentei de
la cabinetul medical.
Acum, cînd din cauza neglijenţei
sale are de indurat atîta, îşi dă seama ce mare greşeală făcuse.
I-au spus şi medicii. Din „ancheta epidemiologică" făcută — adică
din cercetările întreprinse pentru a se stabili cum se îmbolnăvise el de
hepatită virală — a rezultat clar că boala fusese contractată pe cale digestivă.
Iar în urma lămuririlor date de el cu privire la alimentele consumate in
perioada dinaintea apariţiei
semnelor
de boală, s-a apreciat că sendviciurile „degustate" de muşte în dimineaţa
aceea, erau cele vinovate.)
Despre hepatita virală
ştia acum totul, citise şi ascultase atîtea!... vizionase chiar şi un film.
Putea să spună pe de rost, ca pe o lecţie bine învăţată : „Se numeşte hepatită
virală,
— reprodusese în gînd — deoarece cauza care o produce este un virus — virusul
hepatitei. Este o boală foarte gravă; îmbolnăveşte
ficatul, împiedică funcţionarea normală a acestui important organ al corpului
nostru şi — netratată din timp la medic, ori tratată necorespunzător — poate
pune în primejdie viaţa bolnavului. Ceva mai mult, chiar şi atunci cînd este
bine tratată, dacă fostul bolnav nu respectă un anumit regim de viaţă,
alimentaţie şi odihnă, poate să rămînă cu anumite urmări pentru tot restul
vieţii".
Aceste gînduri nu-i
dădeau pace lui Costel. El era deci într-un asemenea pericol, dar îşi propusese
ca după ieşirea din spital să nu încalce sub nici un motiv recomandarile
medicului cu privire la tratamentul prescris în continuare, la domiciliu,
regimul alimentar şi odihna prin repaus la pat.
Învăţase chiar şi
principalele forme de hepatită virală: „digestivă (A)“ şi „de inoculare (B)“.
Bineînţeles, reţinuse întocmai căile de transmitere a bolii. „Virusul hepatitei
contractate pe cale digestivă (A) se poate transmite de la bolnav la omul sănătos
prin apă şi alimente contaminate — fie direct (dînd mîna, folosind vesela ori manipulînd
obiectele acestuia şi mîncînd cu mîinile nespălate), fie indirect (prin muşte,
gîndaci, praf etc. care pot transporta şi depune pe alimente virusul hepatitei)".
De cîte ori îi veneau în minte aceste căi
de transmitere, de atîtea ori îi apăreau in faţa ochilor cele două senviciuri
cu muştele pe ele, din dimineaţa aceea în care George îl sunase la telefon
chiar înainte ca el să apuce să facă pacheţelul.
„Cîtă suferinţă din
cauza unei neglijenţe — gîndea Costel, Şi de-ar fi fost numai el! dar, din
nefericire, se îmbolnăviseră încă cinci copii: Rodica — surioara lui dintr-a
şasea, doi copii ai vecinilor şi doi colegi de-al săi dintr-a III-a. Neştiind
că e bolnav, se jucaseră şi îşi făcuseră temele împreună, chiar cînd el
începuse să resimtă primele semne de boală pe care acum le repeta în sinea sa:
„lipsa poftei de mîncare, amar în gură, greaţă, vărsături, balonare,
diaree". Ceva mai mult. Rodica şi copiii vecinilor au continuat să-l
viziteze chiar şi mai tîrziu, cînd a început să-l doară în regiunea ficatului,
să facă febră şi să resimtă o stare generală de oboseală, dureri musculare şi articulare,
cu somnolenţă, dureri de cap şi urticarie.
Abia tîrziu de tot, cînd
i s-a colorat urina şi a apărut icterul, îngălbenindu-i-se pielea şi ochii, s-a
hotărît izolarea lui şi apoi internarea în spital: dar pentru copii şi pentru Rodica
era mult prea târziu; ei luaseră deja virusul.
De aceea, va şti să
înveţe toţi copiii să recunoască aceste semne şi să se adreseze de îndată
medicului".
Cu astfel de gînduri, Costel parcă suportă mai uşor boala lui si îşi
făcea planuri cum să-i convingă pe colegi să nu repete greşeala lui, să
respecte toate măsurile de prevenire a hepatitei virale pe care el le ştia cu
ochii închişi: „evitarea contactului cu bolnavul şi cu obiectele acestuia;
spălarea mâinilor cu apă şi săpun înaintea meselor şi după folosirea W.C.-ului,
spălarea zarzavaturilor şi fructelor; ferirea alimentelor de muşte şi praf; păstrarea
curăţeniei desăvîrşite in locuinţă şi gospodărie, în special la bucătărie şi la
W.C. Cît priveşte hepatita de inoculare (B) vinovate sînt instrumentele medicale
nesterilizaite (în special seringile şi acele), care trebuie să
fie fierte în clocot înainte de a fi folosite, cel puţin 30
minute.
Dar nu
numai atît. Costel şi-a propus
să devină un bun sfătuitor
chiar şi pentru suspecţii de
hepatită, ori pentru bolnavi si convalescenţi, astfel încît cu toţii să cunoască tot
atît de bine cum cunoaşte el acum măsurile ce se impun, şi le repetă pe
nerăsuflate: „în cazul suspectului — anunţarea medicului, izolarea bolnavului.
separarea, dezinfectarea obiectelor, în special a veselei acestuia,
dezinfectarea locuinţei: în cazul bolnavului — repaus la pat, regim alimentar,
vitaminizare;
în cazul convalescentului — regim
alimentar, odihnă, cruţare psihică, control periodic. Şi, conştient
că încă n-a
repetat toate amănuntele, Costel reluă, în gînd: regimul
alimentar:
„evitarea sosurilor, prăjelilor, grăsimilor: permise
— lactate, carne slabă, fiartă sau grătar peşte; legume,
zarzavaturi, fructe; dulciuri; regimul de viaţă: „evitarea
eforturilor, băuturilor jalcoolice
şi a tutunului, repaus la pat; viaţă ordonată; mese şi
somn la ore fixe”.
Perspectiva binelui pe care avea
să-l facă împărtăşind tuturor colegilor şi altor copii experienţa sa, cunoştinţele
şi practicile referitoare la hepatita virală pentru prevenirea răspîndirii
acesteia şi vindecarea fără urme l-a ajutat pe Costel să treacă cu bine perioada
de spitalizare şi să se însănătoşească mai curînd. El n-a uitat însă nici o
clipă să aplice recomandările medicale şi nu va uita de asemenea niciodată
gustarea buclucaşă.
Cap10
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu