A trecut ceva vreme şi nu am mai divulgat niciuna din reţetele mele culinare secrete. Aşa că mă grăbesc să va dezvălui astăzi taina supei de rață. Mare atenţie, apar nişte cantităţi şi nişte durate care trebuie să fie respectate la nivel de gram şi centilitru (respectiv zecimi de minut), altfel nu mai iese supă de rață ci supă de găină. Aşadar:
Se ia un kilogram de carne de rață tăiată în bucăţi destul de mici şi spălată cum se cuvine şi se ţine pentru 12 minute în opt litri de apă. Dacă nu aveţi decât jumătate de kilogram de carne, folosiţi patru litri de apă. Timpul de 12 minute nu se scurtează.
Acum o să va explic de ce e vorba de exact opt litri şi exact 12 minute. Totul pleacă de la GEMATRIA.
Denumirea ştiinţifică a raței este Anas platyrhynchos. Această denumire are 17 litere, iar 7+1=8. De aici cei 8 litri de apă. Mai departe, punând literele sub cifre, obţinem, pentru Anasplatyrhynchos succesiunea:
1, 14, 1, 19, 16, 12, 1, 20, 25, 18, 8, 25, 14, 3, 8, 15, 19. Suma acestor numere este 219, iar 2+1+9=12. Mai mult, scriind aceste numere unul după altul fără virgulă, obţinem 1141191612120251882514381519. Suma tuturor acestor cifre este 93, iar 9+3=12. Fără niciun dubiu, carnea trebuie să stea în apă rece 12 minute.
Se adaugă sare şi se pune carnea la fiert pentru 93 de minute (cred că e clar de ce exact 93). În caz că aveţi o rață mai tânără, deci carnea e mai fragedă, reduceţi timpul de fierbere cu 19 minute, adică fierbeţi timp de 76 de minute (evident, 19 minute înseamnă de două ori câte 9m30s).
Luaţi 6 morcovi, 4 cepe, 2 rădăcini de pătrunjel, 2 ţeline modeste, 2 ardei nu foarte graşi (la 500 g de carne toate se înjumătăţesc) şi procedați după cum urmează:
- fiecare ţelină şi fiecare pătrunjel se taie în patru bucăţi
- ardeii se taie în câte 16 fâşii fiecare
- morcovii de taie în câte 8 rondele fiecare
- cepele se lasă întregi.
De ce 6 morcovi şi nu 5, de ce două cepe şi nu trei etc, toate astea sunt chestiuni prea complexe pentru a fi explicate aici, profanilor. E suficient să ştiţi că ele ţin de anumite proprietăţi ale numerelor lui Fibonacci şi Mersenne.
Când rața este aproape fiartă, adăugaţi legumele şi lăsaţi totul să fiarbă la foc mic 48m30s (asta se obţine din 39 de minute plus alte 9 minute şi 30 de secunde).
Adăugaţi tăieţei făcuţi cu 2 ouă şi lăsaţi pe foc încă 9 minute şi 30 de secunde.
Gustaţi, apoi potriviţi din condimente.
Adăugaţi o legătură de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt, puneţi capac şi chemaţi lumea la masă.
Acum o să vă spun secretul cel mare: înainte de a adăuga legumele, trebuie să ţineţi ceapa, ţelina şi morcovul timp de patru minute şi jumătate (adică 3m90s) aranjate cât mai simetric pe un fund de lemn. În poză puteţi vedea felul în care le-am aranjat eu.
Poftă bună!
Acum o să va explic de ce e vorba de exact opt litri şi exact 12 minute. Totul pleacă de la GEMATRIA.
Denumirea ştiinţifică a raței este Anas platyrhynchos. Această denumire are 17 litere, iar 7+1=8. De aici cei 8 litri de apă. Mai departe, punând literele sub cifre, obţinem, pentru Anasplatyrhynchos succesiunea:
1, 14, 1, 19, 16, 12, 1, 20, 25, 18, 8, 25, 14, 3, 8, 15, 19. Suma acestor numere este 219, iar 2+1+9=12. Mai mult, scriind aceste numere unul după altul fără virgulă, obţinem 1141191612120251882514381519. Suma tuturor acestor cifre este 93, iar 9+3=12. Fără niciun dubiu, carnea trebuie să stea în apă rece 12 minute.
Se adaugă sare şi se pune carnea la fiert pentru 93 de minute (cred că e clar de ce exact 93). În caz că aveţi o rață mai tânără, deci carnea e mai fragedă, reduceţi timpul de fierbere cu 19 minute, adică fierbeţi timp de 76 de minute (evident, 19 minute înseamnă de două ori câte 9m30s).
Luaţi 6 morcovi, 4 cepe, 2 rădăcini de pătrunjel, 2 ţeline modeste, 2 ardei nu foarte graşi (la 500 g de carne toate se înjumătăţesc) şi procedați după cum urmează:
- fiecare ţelină şi fiecare pătrunjel se taie în patru bucăţi
- ardeii se taie în câte 16 fâşii fiecare
- morcovii de taie în câte 8 rondele fiecare
- cepele se lasă întregi.
De ce 6 morcovi şi nu 5, de ce două cepe şi nu trei etc, toate astea sunt chestiuni prea complexe pentru a fi explicate aici, profanilor. E suficient să ştiţi că ele ţin de anumite proprietăţi ale numerelor lui Fibonacci şi Mersenne.
Când rața este aproape fiartă, adăugaţi legumele şi lăsaţi totul să fiarbă la foc mic 48m30s (asta se obţine din 39 de minute plus alte 9 minute şi 30 de secunde).
Adăugaţi tăieţei făcuţi cu 2 ouă şi lăsaţi pe foc încă 9 minute şi 30 de secunde.
Gustaţi, apoi potriviţi din condimente.
Adăugaţi o legătură de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt, puneţi capac şi chemaţi lumea la masă.
Acum o să vă spun secretul cel mare: înainte de a adăuga legumele, trebuie să ţineţi ceapa, ţelina şi morcovul timp de patru minute şi jumătate (adică 3m90s) aranjate cât mai simetric pe un fund de lemn. În poză puteţi vedea felul în care le-am aranjat eu.
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu