luni, 28 aprilie 2014

Canonizarea lui Ioan Paul al II-lea - un pas urias spre normalitate

Biserica crestina se sprijina pe un numar de absurditati atat de mari incat nu e de mirare ca foarte multa lume se indeparteaza de dogmele ei si prefera sa creada independent in Cristos. Si eu ma gandesc adesea ca pot sa cred linistit ca a existat un om care a facut minuni, care a fost rastignit pe cruce si a inviat, dar nu am cum sa accept ca daca am comis niste pacate in tinerete si nu m-am dus sa ma spovedesc la un popa burtos, o sa ard la infinit in focul Gheenei.

Sunt foarte multe intrebari pe care si le pun credinciosii, la unele dintre ele raspunsul oficial al Bisericii fiind "asta este o taina, nu putem noi intelege cu mintile noastre limitate". De ce adica si-ar fi dat Dumnezeu pe unicul sau fiu sa fie torturat si ucis ca sa fim noi absolviti de pacate, insa nu ne lasa nicicum sa pricepem de ce un japonez care n-a auzit de Cristos, insa face faptele iubirii, trebuie sa se duca si sa arda in Iad, ramane un mare mister pentru mine si pentru multi alti crestini.
Unul dintre oamenii care au inteles ca astfel de lucruri nu fac bine Bisericii si nici credinciosilor, a fost Papa Ioan Paul al II-lea. El a incercat sa rezolve o seama din problemele de doctrina care nenorocesc milioane de crestini cu sufletul sfasiat de indoiala, care, pentru ca nu pot accepta unele dintre aiurelile dogmei se auto-condamna si traiesc o viata de chin sufletesc permanent. Iata numai cateva dintre afirmatiile papei, pentru care orice crestin ar trebui sa-i multumeasca, dar pentru care el a fost puternic contestat si acuzat de fanaticii catolici si ortodocsi:
"Copiii nu au nevoie de botez pentru a fi mantuiti".
"Musulmanii se inchina si ei Dumnezeului Cel Adevarat"
"Trebuie sa ne rugam cu totii impreuna pentru unitate"
"Masonii sunt fii ai lui Dumnezeu"
"Casatoriile mixte sunt bune si trebuiesc incurajate"
"Toti oamenii se vor mantui"
"In Hinduism, oamenii ajung la Dumnezeu prin iubire si prin incredere"
"Teoria evolutionista este mai mult decat o ipoteza"       
Pentru astea si pentru multe altele, Papa Ioan Paul al II-lea a fost numit "ereticul suprem" si tot felul de fundamentalisti exaltati au sters cu el pe jos in numele puritatii doctrinei crestine. De ieri, insa, Ioan Paul al II-lea a devenit sfant al catolicilor si adevarul celor spuse de el nu mai poate fi pus la indoiala de turma credinciosilor. Un mare pas in directia reunificarii crestine din 2054 (teoria mea), cand se implinesc 1000 de ani de la Marea Schisma.


2 comentarii:

  1. Nici eu nu cred ca e musai sa te spovedesti la un preot burtos, dar:
    - Poti sa-ti alegi ce fel de preot doresti, pentru a te spovedi. Nu-i deloc obligatoriu sa fie cel de care apartii. Mai ales prima data, este chiar recomandabil sa-ti alegi un preot pe care il respecti si admiri.
    - Ideea de baza este ca daca reusesti sa lichidezi cu trecutul (cu adevarat, nu in sensul ca esti ocupat si nu mai ai timp sa te gandesti la el), daca ajungi sa te simti pretuit si iubit indiferent de ce ai facut la un moment dat, daca te simti ca un copil iesind in strada intr-o dimineata de primavara ... well, atunci e mai bine decat invers :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa-i cum spui. Dar daca totusi nu fac ce zici tu, nu cred ca trebuie sa ard in focul Gheenei.

    RăspundețiȘtergere

După mine!