duminică, 13 aprilie 2014

Windows XP - true lies

Pe data de 8 aprilie, popularul sistem de operare Windows XP, lansat in 2001, a incetat, oficial, din viata. Utilizatorii vor fi obligati sa aleaga alte versiuni de Windows, cel mai probabil inlocuitorul lui XP urmand a fi, in urmatorii ani, Windows8. Asta nu inseamna ca XP nu mai poate fi folosit. Cine-l are, poate sa-l exploateze in continuare, diferenta fiind ca Microsoft nu mai ofera asistenta, ceea ce inseamna ca daca folosesti XP, esti mult mai expus decat inainte unor atacuri ale rauvoitorilor. Solutia ar fi destul de simpla: nu mai umblati aiurea, limitati-va la cateva site-uri sigure, nu mai dati click fara discernamant pe orice link primit in mail, instalati-va un antivirus si asigurati-va ca e intotdeauna la zi cu definitiile virusilor. Si documentati-va permanent, pentru ca sunt multe alte metode de a va proteja.
Scopul pentru care scriu acest articol este insa altul. Anume, sa dovedesc ca de brandul Windows XP se leaga o minciuna uriasa, pe care n-a observat-o nimeni in cei 13 ani de cand a fost lansata pe piata. E vorba de wallpaperul "Bliss", cel care a venit la pachet cu XP-ul si pe care cred ca foarte multa lume inca il are pe desktop.
Poza respectiva a fost facuta de un anume Charles O'Rear, care lucrase inainte de lansarea XP ca fotograf la National Geographic. Dupa cum a povestit el, in ianuarie 1996, in timp ce conducea prin California si tocmai ajunsese undeva intre Napa si Sonoma, privirile i-au fost atrase de niste dealuri pe care s-a grabit sa le fotografieze. Ulterior, poza asta a fost aleasa de Microsoft pentru sistemul sau de operare XP, a primit numele "Bliss" si a devenit cea mai vizionata fotografie din istorie. O'Rear s-a jurat ca nu a manipulat fotografia in niciun fel, adica tot ce se vede acolo este exact ce a vazut el in momentul in care a apasat pe declansatorul camerei sale digitale. Si de-atunci, toata lumea este convinsa ca atunci cand deschide computerul, vede un peisaj real din California, asa cum l-a vazut O'Rear in ianuarie 1996. Ei bine, eu o sa demonstrez acum ca in realitate poza a fost aranjata frumos, nu stiu daca de O'Rear sau de specialistii de la Microsoft, in ideea de a transmite un mesaj subliminal utilizatorilor de Internet. Iata despre ce este vorba.
In partea din dreapta-sus a wallpaper-ului Bliss, au fost indroduse, sub forma de nori, chipurile unor personaje: Dumnezeu, Satana si omul. Le distingeti? Daca nu, va ajut eu. Iata-l intai pe Dumnezeu Tatal:
Il vedeti? Mie mi se pare foarte clar. Priviti cu atentie si o sa-i distingeti ochii, nasul (cam mare, ce-i drept) si barba traditionala. Uite inca o captura:
Buuuuuun. Asadar Dumnezeu Tatal e prezent (inducand, desigur, ideea ca Microsoft este Dumnezeu). Dar unde-or fi celelalte doua personaje? Pai simplu: omul, adica un copil, e chiar in fata lui Dumnezeu, iar Satana in spatele Lui:
In poza asta se vede clar un copil bucalat intinzand manuta catre Dumnezeu Tatal, iar in stanga, incercuit cu negru, e stapanul intunericului, care se uita fioros la scena cea duioasa. Daca nu e limpede, uite inca o captura, de data asta cu sageti:
Ce vrea sa insemne treaba asta? Faptul ca cineva de la Microsoft s-a gandit sa introduca in wallpaperul Bliss o alegorie: omul, nevinovat ca un copil, intinde manuta catre Microsoft Tatal, care-l pazeste de Satana cu ajutorul sistemului de operare XP. Nimic mai simplu!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!