Mărul
Denumire ştiinţifică: Malus domestica.
Prezentare. Mărul face parte
din marea familie a rozaceelor. Arborele ajunge până la 10 metri înălţime şi
este cultivat intens şi într-o mare varietate de soiuri – peste 10.000.
Fructul, mărul – are proprietăţi nutritive şi medicinale deosebite, fiind
deosebit de agreat de europeni şi nu numai. Datorită efectelor sale, mărul a
devenit simbolul sănătăţii, spunându-se, nu fără temei, că în casa în care se mănâncă
mere zilnic, doctorul nu intră niciodată. Mărul acţionează ca un medicament cu
proprietăţi complexe, fiind – datorită enzimelor, vitaminelor şi sărurilor
minerale pe care le conţine – depurativ, laxativ, antireumatismal, reglator al
activităţii gastro-intestinale, mineralizant, tonic pentru muşchi şi nervi,
antiseptic intern, relaxant hepatic. De obicei, mărul se consumă ca atare, dar
este adăugat şi în diverse mâncăruri, mai ales în produse de patiserie. Foarte
cunoscute, eficiente şi plăcute sunt curele de mere proaspete. Din merele
uscate se prepară decoct, iar din merele proaspete siropuri, sucuri. Un
preparat important este oţetul de mere şi miere.
Substanţe active importante: vitaminele A, B, C, PP şi, desigur, vitamina C, acizi organici, zaharuri,
protide, taninuri, lignine, pectină. Cea mai mare cantitate de vitamina C se găseşte
în coaja mărului. Merele au o mare valoare calorică – 128 calorii la 100 g
mere.
Întrebuinţări. Sunt peste 20 de
afecţiuni în tratarea cărora mărul este un adjuvant preţios. Cea mai importantă
contribuţie a mărului – tonifică sistemele muscular şi nervos. Mărul este
utilizat cu succes în căderile organismului ca urmare a unor afecţiuni sau, pur
şi simplu, în caz de oboseală fizică şi intelectuală, anemie, demineralizare.
La fel de important este mărul şi în cazul în care organismul este supus la
eforturi semnificative, cum ar fi sarcina, performanţa sportivă, maratonul
intelectual. Mărul este un bun bandaj pentru tractul gastro-intestinal.
Utilizat şi în obezitate, mărul este eficient sub formă de cure de mere verzi. Mărul
are efecte dintre cele mai importante în afecţiunile cardiovasculare, fiind un
agent de reducere a colesterolului. Influenţează în bine tensiunea, încetineşte
evoluţia edemelor cardio-renale, a aterosclerozei. În acest sens, dr. farm.
Ovidiu Bojor aminteşte de cura lui Kempner, prin care se reduce sever
colesterolul din sânge, mai ales în faza de atac, ce poate dura de la o lună la
trei luni, fază în care se consumă doar 200 – 300 g orez fiert pe zi şi mere la
discreţie. În această cură, alimentele celelalte – legumele, carnea, peîtele,
cartofii şi pâinea în cantitate puţină – se introduc treptat, după cel puţin o
lună în care s-a consumat doar orez fiert şi mere. Mărul este folosit şi în cosmetică,
mai ales sub formă de suc, dar efectele sunt însemnate şi dacă este consumat ca
atare, fiind hrănitor pentru piele şi apărând-o de agresivitatea mediului.
Mărul sălbatic sau mărul pădureţ
(Malus sylvestris) este mai înalt decât mărul cultivat, fructele
sale fiind mici şi astringente. Valoarea medicinală a acestor fructe este semnificativă,
dar în mod obişnuit nu sunt utilizate, preferându-se folosirea mărului pădureţ
doar ca portaltoi pentru mărul cultivat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu