joi, 1 noiembrie 2012

Faceti-va bine (179)


Mărul
Denumire ştiinţifică: Malus domestica.
Prezentare. Mărul face parte din marea familie a rozaceelor. Arborele ajunge până la 10 metri înălţime şi este cultivat intens şi într-o mare varietate de soiuri – peste 10.000. Fructul, mărul – are proprietăţi nutritive şi medicinale deosebite, fiind deosebit de agreat de europeni şi nu numai. Datorită efectelor sale, mărul a devenit simbolul sănătăţii, spunându-se, nu fără temei, că în casa în care se mănâncă mere zilnic, doctorul nu intră niciodată. Mărul acţionează ca un medicament cu proprietăţi complexe, fiind – datorită enzimelor, vitaminelor şi sărurilor minerale pe care le conţine – depurativ, laxativ, antireumatismal, reglator al activităţii gastro-intestinale, mineralizant, tonic pentru muşchi şi nervi, antiseptic intern, relaxant hepatic. De obicei, mărul se consumă ca atare, dar este adăugat şi în diverse mâncăruri, mai ales în produse de patiserie. Foarte cunoscute, eficiente şi plăcute sunt curele de mere proaspete. Din merele uscate se prepară decoct, iar din merele proaspete siropuri, sucuri. Un preparat important este oţetul de mere şi miere.

Substanţe active importante: vitaminele A, B, C, PP şi, desigur, vitamina C, acizi organici, zaharuri, protide, taninuri, lignine, pectină. Cea mai mare cantitate de vitamina C se găseşte în coaja mărului. Merele au o mare valoare calorică – 128 calorii la 100 g mere.
Întrebuinţări. Sunt peste 20 de afecţiuni în tratarea cărora mărul este un adjuvant preţios. Cea mai importantă contribuţie a mărului – tonifică sistemele muscular şi nervos. Mărul este utilizat cu succes în căderile organismului ca urmare a unor afecţiuni sau, pur şi simplu, în caz de oboseală fizică şi intelectuală, anemie, demineralizare. La fel de important este mărul şi în cazul în care organismul este supus la eforturi semnificative, cum ar fi sarcina, performanţa sportivă, maratonul intelectual. Mărul este un bun bandaj pentru tractul gastro-intestinal. Utilizat şi în obezitate, mărul este eficient sub formă de cure de mere verzi. Mărul are efecte dintre cele mai importante în afecţiunile cardiovasculare, fiind un agent de reducere a colesterolului. Influenţează în bine tensiunea, încetineşte evoluţia edemelor cardio-renale, a aterosclerozei. În acest sens, dr. farm. Ovidiu Bojor aminteşte de cura lui Kempner, prin care se reduce sever colesterolul din sânge, mai ales în faza de atac, ce poate dura de la o lună la trei luni, fază în care se consumă doar 200 – 300 g orez fiert pe zi şi mere la discreţie. În această cură, alimentele celelalte – legumele, carnea, peîtele, cartofii şi pâinea în cantitate puţină – se introduc treptat, după cel puţin o lună în care s-a consumat doar orez fiert şi mere. Mărul este folosit şi în cosmetică, mai ales sub formă de suc, dar efectele sunt însemnate şi dacă este consumat ca atare, fiind hrănitor pentru piele şi apărând-o de agresivitatea mediului.
Mărul sălbatic sau mărul pădureţ (Malus sylvestris) este mai înalt decât mărul cultivat, fructele sale fiind mici şi astringente. Valoarea medicinală a acestor fructe este semnificativă, dar în mod obişnuit nu sunt utilizate, preferându-se folosirea mărului pădureţ doar ca portaltoi pentru mărul cultivat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!