Măslinul
Denumire ştiinţifică: Olea europaea.
Prezentare. Măslinul este un arbore puternic şi longeviv. Poate trăi peste 1.000 de
ani. Plantaţii de acum 500 de ani sunt pe rod, astăzi, în tot bazinul
mediteranean. Măslinul aparţine familiei oleaceelor. Patria măslinului este,
potrivit unor cercetători, Asia Mică (Turcia de azi). Măslinul poate atinge 20
de metri înălţime, având un trunchi gros, puternic, maroniu-alburiu. Frunzele
sunt lanceolate, fiind de un verde lucios pe faţă şi verde argintiu pe partea
inferioară. Măslinul nu-şi pierde frunzele la venirea sezonului rece. Florile
lui sunt mici şi albe. Măslina cea neagră, aşa cum o ştim noi, are această
culoare şi consistenţă după o perioadă de maturare în saramură, în perioada de
vegetaţie având o culoare apropiată de cea a frunzelor. Pentru nevoi medicinale
se recoltează frunzele şi scoarţa de măslin, dar valoare medicinală
incontestabilă are măslina. Din frunze şi scoarţă se prepară o tinctură şi mai multe
extracte. Cel mai important extract este însă uleiul, obţinut din măsline.
Substanţe active importante. Frunzele conţin: săruri minerale, tanin, acizi organici, acizi graşi,
alcooli, ulei esenţial, saponine. Măslinele au în conţinutul lor protide, săruri
minerale, vitaminele A, B1, B2, C şi E, celuloză şi, mai ales, ulei. Măslinele
au o valoare calorică mare – 224 kcal la 100 g măsline şi 900 kcal la 100 g
ulei.
Întrebuinţări.
Frunzele
măslinului produc dilatarea reţelei circulatorii periferice, provoacă diureză,
reduc febra, reglează activitatea ficatului, au efecte pozitive în reducerea
glicemiei şi a colesterolului, în curele de slăbire. Preparatele din frunze
sunt indicate şi în hipertensiune, arterioscleroză, litiază urinară, angină
pectorală, diabet, abcese cutanate. Indicaţii şi efecte asemănătoare au şi măslinele.
Uleiul de măsline este indicat în bolile ficatului, dar şi pentru eliminarea
calculilor biliari. Se foloseşte şi ca pansament gastric şi intestinal, fiind şi
uşor laxativ. Este celebră practica prin care, în fiecare dimineaţă, se bea câte
o lingură de ulei de măsline. Uleiul de măsline este folosit şi pentru tratarea
arsurilor, amestecat cu albuş de ou. Se utilizează cu bune rezultate şi în
combaterea ulcerelor gastroduodenale, a blocajelor bilei, a intoxicaţiilor cu
diverse otrăvuri, în paradontoze, în calmarea durerilor. Dincolo de toate
aceste utilizări, uleiul de măsline – la fel ca şi măslina din care provine –
este deosebit de nutritiv şi de gustos.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu