miercuri, 7 noiembrie 2012

Faceti-va bine (182)

Măslinul
Denumire ştiinţifică: Olea europaea.
Prezentare. Măslinul este un arbore puternic şi longeviv. Poate trăi peste 1.000 de ani. Plantaţii de acum 500 de ani sunt pe rod, astăzi, în tot bazinul mediteranean. Măslinul aparţine familiei oleaceelor. Patria măslinului este, potrivit unor cercetători, Asia Mică (Turcia de azi). Măslinul poate atinge 20 de metri înălţime, având un trunchi gros, puternic, maroniu-alburiu. Frunzele sunt lanceolate, fiind de un verde lucios pe faţă şi verde argintiu pe partea inferioară. Măslinul nu-şi pierde frunzele la venirea sezonului rece. Florile lui sunt mici şi albe. Măslina cea neagră, aşa cum o ştim noi, are această culoare şi consistenţă după o perioadă de maturare în saramură, în perioada de vegetaţie având o culoare apropiată de cea a frunzelor. Pentru nevoi medicinale se recoltează frunzele şi scoarţa de măslin, dar valoare medicinală incontestabilă are măslina. Din frunze şi scoarţă se prepară o tinctură şi mai multe extracte. Cel mai important extract este însă uleiul, obţinut din măsline.

Substanţe active importante. Frunzele conţin: săruri minerale, tanin, acizi organici, acizi graşi, alcooli, ulei esenţial, saponine. Măslinele au în conţinutul lor protide, săruri minerale, vitaminele A, B1, B2, C şi E, celuloză şi, mai ales, ulei. Măslinele au o valoare calorică mare – 224 kcal la 100 g măsline şi 900 kcal la 100 g ulei.
Întrebuinţări. Frunzele măslinului produc dilatarea reţelei circulatorii periferice, provoacă diureză, reduc febra, reglează activitatea ficatului, au efecte pozitive în reducerea glicemiei şi a colesterolului, în curele de slăbire. Preparatele din frunze sunt indicate şi în hipertensiune, arterioscleroză, litiază urinară, angină pectorală, diabet, abcese cutanate. Indicaţii şi efecte asemănătoare au şi măslinele. Uleiul de măsline este indicat în bolile ficatului, dar şi pentru eliminarea calculilor biliari. Se foloseşte şi ca pansament gastric şi intestinal, fiind şi uşor laxativ. Este celebră practica prin care, în fiecare dimineaţă, se bea câte o lingură de ulei de măsline. Uleiul de măsline este folosit şi pentru tratarea arsurilor, amestecat cu albuş de ou. Se utilizează cu bune rezultate şi în combaterea ulcerelor gastroduodenale, a blocajelor bilei, a intoxicaţiilor cu diverse otrăvuri, în paradontoze, în calmarea durerilor. Dincolo de toate aceste utilizări, uleiul de măsline – la fel ca şi măslina din care provine – este deosebit de nutritiv şi de gustos.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!