Ovăzul
Denumire ştiinţifică: Avena sativa.
Denumiri populare: ovăz alb,
zob.
Prezentare. Ovăzul este una
dintre cele mai interesante graminee, pornind chiar şi de la aspectul său
deosebit de plăcut. Cunoscut de multă vreme ca un energizant de excepţie pentru
cai, ovăzul a intrat în ultimele decenii şi în alimentaţia oamenilor. Ovăzul este o plantă erbacee anuală. Tulpina este dreaptă,
netedă, înaltă uneori peste 1,50 metri. Adesea înfrăţeşte sau se ramifică începând
chiar de la bază. Inflorescenţa ovăzului este un ciorchine format din mai multe
spiculeţe cu flori.
Perioada de înflorire a ovăzului este iunie – august. Pentru
preparate medicinale se folosesc, în mod frecvent, boabele de ovăz, care au un
aspect păios. Se mai foloseşte şi partea aeriană a ovăzului, care se recoltează
atunci când planta este verde şi mustoasă. Din tulpini verzi şi frunze verzi de
ovăz se prepară decoct şi supă de ovăz. Potrivit medicinii populare, valoare
medicinală au şi pleava şi tulpinile. În mod obişnuit, din ovăz se prepară
decoct, făină, macerat, tinctură şi, fireşte, fulgii de ovăz.
Substanţe active importante: o substanţă specifică numită avenină, un grup de şapte substanţe minerale,
carotan, vitaminele B1, B2, PP, A, D, amidon, glucide, saponine, lecitină,
enzime, ulei, protide, săruri de calciu, fosfor, hidraţi de carbon şi chiar un
principiu hormonal de tipul foliculinei.
Întrebuinţări.
Ovăzul
este considerat un bun depurativ pentru piele, fiind utilizat sub formă de
lapte de ovăz. Datorită compoziţiei sale excepţionale, ovăzul hrăneşte, întreţine
şi tonifică pielea. Preparatele de ovăz sunt cunoscute şi ca un agent natural şi
eficace în buna funcţionare a tiroidei. De altfel, efectele preparatelor de ovăz
se simt imediat în funcţionarea întregului sistem endocrin, stimulându-l şi
aducându-l la parametrii normali. Din acest motiv, ovăzul este folosit şi în
practicile medicinale privind sterilitatea şi impotenţa. Cu tinctură de ovăz se
combat insomniile. Practica a demonstrat că o saltea, umplută cu paie şi pleavă
de ovăz, are darul să alunge insomnia. Decoctul de ovăz are proprietăţi
revitalizante pronunţate, punând convalescenţii pe picioare. Infuzia din boabe
de ovăz este utilizată, cu bune rezultate, în anemii, astenii, lipsă de poftă
de mâncare, hipertensiune. Fibrele vegetale conţinute de ovăz contribuie la
reducerea colesterolului şi la reglarea activităţii inimii. Fulgii sunt forma
principală sub care oamenii consumă ovăzul. Cu aceşti fulgi, consumaţi îndeosebi
la micul dejun, se pot produce ameliorări în cazul multor afecţiuni, cum ar fi
cele renale, respiratorii (bronşite, astm), digestive, hepatice. Fulgii de ovăz
sunt indicaţi şi pentru cei care suferă de diabet zaharat sau de
hiperlipidemie, fiind, totodată, un bun pansament pentru stomac. Lesne de
consumat, uşor digerabili, fulgii de ovăz pot face parte din alimentaţia
tuturor, fără nicio restricţie. Alte forme comestibile sub care se prezintă ovăzul
sunt făina, grişul şi arpacaşul. Există reţete celebre pe bază de ovăz. Este şi
cazul mâncării numite porridge, preparat des întâlnit în Insulele
Britanice şi în Scandinavia. Pentru a se obţine efecte maxime asupra
organismului, specialiştii recomandă consumarea ovăzului doar în perioada de
iarnă. De menţionat un fapt semnificativ: toate preparatele obţinute din
ovăz au o calitate de excepţie – aduc linişte şi echilibru celui care le consumă.
Acelaşi efect îl au şi saltelele umplute cu paie de ovăz, pernele cu pleavă şi
paie de ovăz, împletiturile din paie de ovăz.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu