luni, 18 februarie 2013

Faceti-va bine (218)

Ovăzul
Denumire ştiinţifică: Avena sativa.
Denumiri populare: ovăz alb, zob.
Prezentare. Ovăzul este una dintre cele mai interesante graminee, pornind chiar şi de la aspectul său deosebit de plăcut. Cunoscut de multă vreme ca un energizant de excepţie pentru cai, ovăzul a intrat în ultimele decenii şi în alimentaţia oamenilor. Ovăzul este o plantă erbacee anuală. Tulpina este dreaptă, netedă, înaltă uneori peste 1,50 metri. Adesea înfrăţeşte sau se ramifică începând chiar de la bază. Inflorescenţa ovăzului este un ciorchine format din mai multe spiculeţe cu flori.
Perioada de înflorire a ovăzului este iunie – august. Pentru preparate medicinale se folosesc, în mod frecvent, boabele de ovăz, care au un aspect păios. Se mai foloseşte şi partea aeriană a ovăzului, care se recoltează atunci când planta este verde şi mustoasă. Din tulpini verzi şi frunze verzi de ovăz se prepară decoct şi supă de ovăz. Potrivit medicinii populare, valoare medicinală au şi pleava şi tulpinile. În mod obişnuit, din ovăz se prepară decoct, făină, macerat, tinctură şi, fireşte, fulgii de ovăz.
Substanţe active importante: o substanţă specifică numită avenină, un grup de şapte substanţe minerale, carotan, vitaminele B1, B2, PP, A, D, amidon, glucide, saponine, lecitină, enzime, ulei, protide, săruri de calciu, fosfor, hidraţi de carbon şi chiar un principiu hormonal de tipul foliculinei.
Întrebuinţări. Ovăzul este considerat un bun depurativ pentru piele, fiind utilizat sub formă de lapte de ovăz. Datorită compoziţiei sale excepţionale, ovăzul hrăneşte, întreţine şi tonifică pielea. Preparatele de ovăz sunt cunoscute şi ca un agent natural şi eficace în buna funcţionare a tiroidei. De altfel, efectele preparatelor de ovăz se simt imediat în funcţionarea întregului sistem endocrin, stimulându-l şi aducându-l la parametrii normali. Din acest motiv, ovăzul este folosit şi în practicile medicinale privind sterilitatea şi impotenţa. Cu tinctură de ovăz se combat insomniile. Practica a demonstrat că o saltea, umplută cu paie şi pleavă de ovăz, are darul să alunge insomnia. Decoctul de ovăz are proprietăţi revitalizante pronunţate, punând convalescenţii pe picioare. Infuzia din boabe de ovăz este utilizată, cu bune rezultate, în anemii, astenii, lipsă de poftă de mâncare, hipertensiune. Fibrele vegetale conţinute de ovăz contribuie la reducerea colesterolului şi la reglarea activităţii inimii. Fulgii sunt forma principală sub care oamenii consumă ovăzul. Cu aceşti fulgi, consumaţi îndeosebi la micul dejun, se pot produce ameliorări în cazul multor afecţiuni, cum ar fi cele renale, respiratorii (bronşite, astm), digestive, hepatice. Fulgii de ovăz sunt indicaţi şi pentru cei care suferă de diabet zaharat sau de hiperlipidemie, fiind, totodată, un bun pansament pentru stomac. Lesne de consumat, uşor digerabili, fulgii de ovăz pot face parte din alimentaţia tuturor, fără nicio restricţie. Alte forme comestibile sub care se prezintă ovăzul sunt făina, grişul şi arpacaşul. Există reţete celebre pe bază de ovăz. Este şi cazul mâncării numite porridge, preparat des întâlnit în Insulele Britanice şi în Scandinavia. Pentru a se obţine efecte maxime asupra organismului, specialiştii recomandă consumarea ovăzului doar în perioada de iarnă. De menţionat un fapt semnificativ: toate preparatele obţinute din ovăz au o calitate de excepţie – aduc linişte şi echilibru celui care le consumă. Acelaşi efect îl au şi saltelele umplute cu paie de ovăz, pernele cu pleavă şi paie de ovăz, împletiturile din paie de ovăz.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!