Patisonul
Denumire ştiinţifică: Cucurbita pepo, var. patissoniana.
Prezentare. Legumă mai puţin
cunoscută, patisonul face parte din familia cucurbitaceelor, fiind asemănător
cu dovlecelul. Fructele de patison, de culoare albă sau gălbuie, sunt un fel de
mini-discuri, dimensiunile variind între trei şi 12 cm. Pulpa fructului de
patison este mai puţin cărnoasă decât cea a dovlecelului, gustul fiind, însă, aproximativ
acelaşi. Se spune despre patison că are, însă, o valoare alimentară mult mai
mare decât dovlecelul. Valoare medicinală are fructul, mai ales datorită
faptului că este deosebit de util în multe reţete dietetice. Fructul de patison
conţine oligoelemente, săruri minerale şi celuloză, glucidele fiind, în schimb,
în cantitate redusă.
Substanţe active importante: proteine, celuloză, amidon, vitamina C, calciu, potasiu, magneziu, zinc.Întrebuinţări.
În
literatura de specialitate există peste 30 de reţete pe bază de patison,
printre care se numără cele de salate, chifteluţe, supe, ciorbe, toate fiind
bine suportate de organism. Enzimele pe care le conţine patisonul optimizează
activitatea gastro-intestinală. Este foarte posibil ca proprietăţile medicinale
ale patisonului să fie probate nu numai de fruct, ci şi de seminţe, aşa cum se întâmplă
în cazul castravetelui şi al dovlecelului. Cercetările sunt, deocamdată, la începuturi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu