Odoleanul (Valeriana)
Denumire ştiinţifică: Valeriana officinalis.
Denumiri populare: valeriană,
iarba pisicii, guşa porumbelului.
Prezentare. Odoleanul este o
plantă erbacee din familia valerianaceelor. Are flori mici, grupate în
inflorescenţe, culoarea acestora fiind roz sau albă. Planta se poate găsi în
flora spontană, dar este şi cultivată. Rădăcinile, şi în special rizomii de
odolean, au valoare medicinală însemnată, efectele lor în probleme de menţinere
a sănătăţii fiind cunoscute de foarte multă vreme. Pentru preparate medicinale
se poate utiliza şi planta întreagă. Din odolean (valeriană) se prepară
infuzie, pulbere de rădăcină, macerat, extract moale, pilule.
Substanţe active importante: valerianat de bornil, formiat de bornil, ulei volatil, acizi
izovalerianici, doi alcaloizi (colina şi valeriana), valerianat de metil,
glucozide.
Întrebuinţări. Acizii valerianici
sunt elementul esenţial în acţiunea, în efectele acestei plante asupra
organismului – ca sedativ al sistemului nervos central şi al celui local, al
inimii, dar şi ca antispasmodic. Infuzia de obligeană reglează totodată mecanismele
secreţiilor gastrice, diminuând aceste secreţii. Ceaiul de obligeană se foloseşte,
în mod obişnuit, în stări de agitaţie, în insomnii, în calmarea spasmelor şi a stărilor
de vomă, dar, prin tradiţie, acest ceai este important în combaterea nevrozei cardiace
şi a palpitaţiilor. Din rizomii şi rădăcinile de odolean se prepară şi o
tinctură, cu acţiune medicinală mult mai puternică decât cea a infuziei. Folosirea
în scopuri medicinale a acestei plante se va face sub îndrumarea medicului. În
condiţii de utilizare nesupravegheată, preparatele de odolean pot crea dependenţă,
precum şi dereglări fiziologice şi de comportament.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu