luni, 4 februarie 2013

Artificii de logica

Noua problema care afecteaza grav imaginea Romaniei in exterior este prezenta in guvern a unor cercetati penal pentru fapte grave de coruptie. De fapt nu prezenta, ci mentinerea lor acolo de catre primul ministru.
Smecheria prin care incearca Ponta sa ne convinga de faptul ca Fenechiu trebuie sa ramana in fotoliul de ministru este una penibila. Anume: daca justitia il va gasi vinovat pe Fenechiu, el va fi dat afara din guvern. Daca-l va gasi nevinovat, individul va ramane ministru. Simplu, nu-i asa? Practic, aici avem o fortare a principiului care spune ca pana ce un om a fost gasit vinovat, el este nevinovat. 
Sa ne gandim la celebrul Al Capone. Individul ala, despre care stia toata lumea ca a omorat oameni, a furat, a santajat, a amenintat etc, nu a putut fi dovedit niciodata ca fiind autorul acestor fapte. Dupa ani si ani, el a fost arestat pentru cu totul alta infractiune, anume neplata taxelor legale catre fisc. Abia atunci a fost el condamnat. Ce vreau sa spun este ca daca Al Capone ar trai acum, in zilele noastre, in Romania, premierul Ponta n-ar vedea niciun impediment in a-l unge ministru al justitiei, atata vreme cat omul nu a fost condamnat.
Sigur, asta e un caz extrem, dar prin exemple de acest gen oamenii pot fi ajutati sa inteleaga despre ce e vorba. Alegatorul care a pus stampila pe Fenechiu pentru ca a primit in numele lui o sticla de rachiu, habar nu are despre principiile dreptului. Daca se uita la televizor si-l vede pe Ponta explicand ca Fenechiu e nevinovat pana la pronuntarea unei instante, il crede. 
Realitatea e ca Ponta face simple artificii de logica. Nu este adevarat ca Fenechiu, care este acuzat oficial de coruptie grava, are dreptul sa conduca un minister. Nu, el nu ar fi trebuit adus in guvern. Si stiti de ce? Pentru ca din noua lui pozitie are mult mai multe parghii ca, in cazul in care este vinovat, sa obstructioneze justitia. Asta e tot. Fenechiu - ministru inseamna Fenechiu - protejat. Cine nu pricepe asta, este, iertata sa-mi fie expresia, batut in cap.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!