Năutul
Denumire ştiinţifică: Cicer arietinum.
Prezentare. Năutul face parte
din familia leguminoaselor. Originară din Asia, această erbacee este cunoscută
mai ales datorită boabelor sale. Tulpina năutului poate ajunge, în perioada de
maximă vegetaţie, până la 60 cm înălţime. Frunzele sunt formate din mai multe
perechi de foliole – maximum şase, plus una terminală. Florile năutului au
culoare liliachie, rareori albă. Fructele au formă de păstăi, acestea conţinând
una sau două seminţe. Seminţele de năut au nu numai importanţă alimentară, ci şi
medicinală.
Substanţe active importante: săruri minerale, vitaminele B şi C, lipide, amidon, zaharuri, oxid de fier,
arsenic.
Întrebuinţări.
În mod
curent, năutul este utilizat ca înlocuitor al cafelei. Consumate, boabele de năut
provoacă diureză, fiind, totodată, un bun antiseptic al căilor urinare. Are
virtuţi energizante, stomahice, vermifuge. Datorită acestor calităţi, seminţele
de năut sunt folosite în tratarea afecţiunilor renale şi hepatice, precum şi în
cazul răcelilor, în nevralgii, în astenii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu