Orzul
Denumire ştiinţifică: Hordeum sativum.
Denumiri populare: orz de primăvară,
orz de toamnă.
Prezentare. În mod obişnuit,
orzul este cultivat ca plantă furajeră şi industrială. Anumite calităţi ale
sale îl fac să fie, însă, consumat şi de oameni. Astfel, orzul este folosit la
fabricarea berii, a surogatului de cafea, a alcoolului. Arpacaşul este un
produs obţinut şi din orz. Tot din orz se prepară şi malţul. Orzul este o plantă
anuală. Aparţine de familia gramineelor. Ajunge la aceleaşi dimensiuni ca şi grâul,
adică maximum 1,5 metri înălţime. Are frunze aspre, fără perişori, numărul de
internoduri fiind între cinci şi şapte. Orzul înfloreşte în lunile iunie-iulie. Inflorescenţa
care se dezvoltă are formă de spic, ceva mai mic însă decât spicul grâului. Valoare
medicinală au boabele de orz. Se prepară decoct, făină, malţ. Malţul conţine
enzime şi vitamine.
Substanţe active importante: un alcaloid specific numit dordeină, amidon, maitină, săruri minerale,
vitaminele A, B şi C, protide, lipide, celuloză.
Întrebuinţări. Din punct de vedere
medicinal, orzul este important în tratarea unei serii întregi de afecţiuni,
administrându-se atât intern, cât şi extern. Intern se foloseşte îndeosebi pentru
tratarea unor afecţiuni gastro-intestinale, în special pentru restabilirea climatului
optim de funcţionare a stomacului şi intestinelor, iar extern pentru tratarea unor
infecţii subcutanate şi cutanate. Preparatele din orz sunt laxative, tonice
(hepatic, nervos, cardiac), remineralizante, digestive, răcoritoare,
vasoconstrictoare şi, totodată, foarte nutritive. Datorită acestor calităţi,
preparatele din orz sunt indicate în bolile respiratorii, în enterite, diarei,
stări febrile, scorbut, gută, astenii nervoase, chiar diabet, precum şi în
tratarea abceselor, aftelor bucale, amigdalitelor. Medicina populară utiliza
orzul şi în tratarea tusei, a inflamaţiilor gâtului, în afecţiuni ale splinei.
Dacă este folosit în alimentaţia curentă, orzul nu poate fi decât favorabil unei
evoluţii sănătoase şi, de aceea, este recomandat copiilor, bătrânilor,
persoanelor cuprinse de o oboseală generală sau chiar aflate în stare de
epuizare. Din orz se fac şi fulgi, terciuri, caşete, utilizarea sa fiind
lesnicioasă şi fără efecte toxice
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu