luni, 2 ianuarie 2012

Faceti-va bine (8)


Anasonul
Denumirea știinţifică: Pimpinella anisum.
Denumiri populare: chimen dulce, chimion dulce, bădean, aniș, anison.
Prezentare.  Anasonul  este  o  plantă  anuală  aromatică,  aparţinând  familiei umbeliferelor. Are înălţimea de 40 – 70 cm, deci este de dimensiuni reduse.
Frunzele sunt puţine și rare. Florile, mici și albe, au formă de umbelă. Este o plantă cultivată de om. La recoltare se culeg seminţele (fructele). Specialiștii naturiști apreciază că în cazul anasonului sunt utile nu numai seminţele, ci și frunzele, bulbul și rădăcinile. Preparatul principal pentru terapii medicinale este infuzia.
Substanţe active importante: ulei volatil, substanţe grase. Prin prelucrare, din seminţele de anason se obţin următoarele produse semnificative: uleiuri eterice – în proporţie de 2-3%, și substanţe grase –  în proporţie de 18-20%.  Seminţele  de anason  sunt  bogate  în  vitamine,  tot  complexul  de  vitamine  B,  dar  și  în  vitamina  A, precum și în calciu și fosfor. Acești compuși se găsesc și în alte părţi ale plantei, dar în concentraţii mai reduse.
Întrebuinţări.  Utilizat  în  terapia  unor  boli  importante,  anasonul  este  un  bun stabilizator și regulator al pancreasului, având și proprietăţi antispastice și carminative. Totodată,  anasonul  stimulează  pofta  de  mâncare,  reglează secreţiile  pancreatice  și intestinale, reglează activitatea intestinală, stimulează lactaţia la femeile care alăptează, calmează bronșitele și poate fi utilizat chiar și în combaterea viermilor intestinali. De asemenea,  anasonul  poate  fi  folosit  sub  formă  de  infuzie  în  combaterea  colicilor  la sugari (circa 30 de boabe la jumătate de litru de apă). Specialiștii fac o precizare privind utilizarea aceste infuzii: se folosește doar câteva ore deoarece devine toxică. Potrivit specialiștilor, nici anasonul și nici extractele din această plantă nu se vor utiliza în cazul ulcerelor gastrice, gastritelor, ulcerului duodenal, enterocolitelor.
Anasonul este folosit, destul de mult, și în industria băuturilor, pentru aroma sa plăcută și pentru corectarea gustului, precum și în bucătărie.
Ca plantă  medicinală,  anasonul  se  remarcă  în  primul  rând  prin  faptul  că revigorează activitatea pancreasului.
P9 Angelica



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!