miercuri, 2 ianuarie 2013

Faceti-va bine (202)

Năpraznicul
Denumire ştiinţifică: Geranium robertianum.
Prezentare. Năpraznicul este o erbacee de mici dimensiuni (poate ajunge până la 40 cm înălţime). Creşte în flora spontană şi face parte din familia geraniaceelor. Tulpina este dreaptă şi păroasă, iar frunzele sunt palmate şi au peţiolul lung. Florile sunt de culoare roz-roşietică, dar uneori pot fi şi roz sau chiar roşii. Planta are un miros specific. Medicina tradiţională foloseşte partea aeriană a acestei plante, din care se face ceai.
Substanţe active importante: vitamina C, tanin (în cantitate mare), săruri minerale. Unii compuşi nu sunt încă determinaţi.
Întrebuinţări. Năpraznicul este revitalizant, remineralizant, antitoxic, antiinflamator. Contribuie la reechilibrarea organismului, curăţându-l de toxine şi, de aceea, este indicat în astenii, anemii, în cure de primăvară. Năpraznicul contribuie la tratarea diabetului. Potrivit unor specialişti, are şi proprietăţi anticancerigene, mai ales în combinaţie cu alte plante medicinale, fiind utilizat în prevenirea cancerului uterin şi, se pare, şi a altor tipuri de cancer.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!