Năsturelul
Denumire ştiinţifică: Nasturtium officinale.
Denumire populară: cardamă.
Prezentare. Năsturelul este o
erbacee din familia cruciferelor, care se remarcă prin tulpina sa târâtoare,
ramificată. Frunzele sunt alterne, iar florile mici şi adunate într-o
inflorescenţă de culoare albă. Năsturelul creşte în apele curgătoare. Datorită importanţei
sale, s-a trecut şi la cultivarea acestei plante. Pentru terapii se foloseşte întreaga
plantă, crudă, din care se prepară un suc sau se face salată. Năsturelul se
consumă mai ales în luna mai, când planta este fragedă în întregul ei.
Substanţe active importante: un complex de vitamine (A, C, B2, PP), săruri minerale, printre care cea de
iod.
Întrebuinţări.
Năsturelul
este un diuretic foarte activ. Are asupra organismului acţiune tonică,
fortifiantă, depurativă. În mod obişnuit, năsturelul este un regularizator al
proceselor metabolice. Un pahar de suc de năsturel, amestecat cu miere, poate
fi considerat un adevărat flacon cu vitamine şi săruri esenţiale. Năsturelul
poate fi utilizat în fortificarea organismului aflat în momente dificile –
datorită unor afecţiuni – sau în cazuri de anemie, ori de epuizare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu