duminică, 13 ianuarie 2013

O idee greșită despre deșteptăciune

Am întâlnit multe persoane - mai ales în perioada în care am fost profesor - care-și închipuiau că oamenii din vechime trebuie să ne fi fost inferiori nouă, cei de azi. Ei nu aveau habar de nimic, nu știau ce e ăla un telefon, nu înțelegeau cum se produc eclipsele, se deplasau pe jos ori călare, le era frică de monștri, credeau că pământul e plat și multe altele. Cei care cred așa ceva despre oamenii din vechime, își închipuie că dacă, printr-o minune, s-ar deplasa în timp și ar ajunge, să zicem, în anul 300, ar deveni de îndată cei mai deștepți oameni ai vremii - lucru cu desăvârșire fals. Deșteptăciunea nu are a face cu secolul, ceea ce diferă este doar nivelul cunoștințelor despre lume. Un om al zilelor noastre, care se crede automat mai deștept decât cei din secolul V înainte de Cristos, dacă ar fi să călătorească acolo și l-ar întâlni pe Socrate, ar fi surprins să constate că nu face față unei discuții cu el.

Dar să zicem că un om al zilelor noastre, de exemplu un elev de liceu sau părintele unui elev de liceu, ar călători în timp și mai adânc, ajungând până prin anii 1700 înainte de Cristos și s-ar duce să se plimbe prin Imperiul Babilonian. Probabil că omul nostru s-ar gândi că toți cei pe care-i vede în drumul lui sunt niște înapoiați, un fel de animale puțin mai evoluate, care n-au habar de niciunele. Dar să ne închipuim că - dacă e vorba de un elev, domnia-sa  este corigent la matematică, sau, dacă e vorba de un părinte, că e unul dintre cei cărora le place să spună că detestă matematica și că niciodată n-au putut înțelege ceva din toate ecuațiile și teoremele din liceu. Ei bine, ce-ar zice acești oameni să afle, de exemplu, că babilonienii cunoșteau foarte bine teorema care cu câteva sute de ani mai târziu avea să primească numele lui Pitagora, ba încă puseseră la punct și diverse metode (algoritmi, le-ar zice deștepții de azi) de generare a tripletelor care satisfac relația din teoremă? Ar mai face elevul corigent pe grozavul cu noul lui iPhone ori cu playerul care știe să compună hituri in maniera lui Beyonce? Dar maică-sa, care când aude de Pitagora trebuie să își pună comprese, s-ar mai crede superioară acelor oameni doar pentru că știe să își urce impresiile de călătorie pe Facebook?
Una peste alta, ca să înțeleagă și să utilizeze teorema lui Pitagora oamenii aia nu aveau nevoie de computere și de Internet. Cei de azi, însă, habar nu au că fără teorema lui Pitagora computerele și Internetul - pe care le utilizează fără a le înțelege - nici măcar nu ar fi existat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!