Oreşniţa
Denumire ştiinţifică: Lathyrus tuberosus.
Prezentare. Oreşniţa este o plantă perenă, erbacee, aparţinătoare de familia leguminoaselor.
Este originară din Orient. Creşte în flora spontană, de la câmpie şi
până la munte. Rădăcina oreşniţei este îngroşată,
iar rizomul este dezvoltat şi prezintă, la rându-i, îngroşări tuberculiforme.
Unele dintre aceste îngroşări sunt mari cât alunele. Tulpina, cu muchii, este
agăţătoare şi are o lungime de maximum un metru. În vârful frunzelor se găsesc
cârceii. Florile au o culoare roşu intens, sunt plăcut mirositoare şi se
dezvoltă pe toată perioada verii, fiind melifere. Fructul de oreşniţă este o păstaie.
Valoare medicinală şi alimentară au rizomii, tuberculii şi rădăcinile.
Substanţe active importante: mucilagii, tanin.
Întrebuinţări.
Preparatele
de oreşniţă au efecte însemnate asupra funcţionării sistemului digestiv, redându-i
echilibrul. Din acest motiv, au fost utilizate multă vreme împotriva
dizenteriei şi a deranjamentelor intestinale grave. Din rizom, rădăcină şi
bulbi de oreşniţă se extrage un ulei care este comestibil. Dezhidrataţi,
rizomii şi bulbii de oreşniţă se pot măcina, obţinându-se un interesant înlocuitor
de cafea cu proprietăţi medicinale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu