duminică, 1 ianuarie 2012

Faceti-va bine (7)

Ananasul
Denumire știinţifică: Ananas sativus.
Prezentare. Ananasul este o plantă tropicală originară din America. Marele navigator Cristofor Columb a văzut ananași în Guadelupa, în 1493. Surprinzător pentru cei din regiunile mai reci ale planetei, ananasul este o erbacee. Este o plantă perenă, aparţinând familiei bromeliaceelor. Are frunze lungi și o tulpină scurtă ce poartă, în vârf, o inflorescenţă sub formă de spic. Fructul de ananas, așa cum îl știm noi de la piaţă este, de fapt, o combinaţie (o aglutinare) de fructe produse de mai multe flori alăturate. Anansul este inclus în rândul plantelor medicinale datorită calităţilor  fructului  său,  din care se extrage un suc foarte plăcut.

Substanţe active importante: fructele de ananas conţin bromelină, acid cinamic, ectine, polizaharide, vitamina C. Din punct de vedere medicinal, bromelina este cel mai preţios compus. În compoziţia ananasului nu se întâlnesc grăsimi, iar în ceea ce privește mineralele și vitaminele, acestea sunt în cantităţi foarte reduse.
Întrebuinţări. Datorită bromelinei, fructul de ananas este foarte util în asigurarea unei bune funcţionări a tractului gastro-intestinal, sucul de ananas putând chiar înlocui sucul  gastric. Din  acest motiv,  ananasul  este  recomandat  la desert.  Dacă  este  bine preparat  și  păstrat,  sucul  de  ananas  revigorează  activitatea  digestivă  și  face  poftă de mâncare. La nivelul tractului digestiv, sucul de ananas este și un bun pansament gastric. În terapii externe, sucul de ananas își dovedește eficienţa în tratarea unor răni sau arsuri.
Mulţi  specialiști  includ  curele  de  ananas  în  programele  de  slăbit,  precum  și  în cele de combatere a celulitei. Pentru eficienţă terapeutică se recomandă consumarea sucului de ananas în stare proaspătă, adică imediat ce a fost stors din fruct. Cercetările știinţifice  au  pus  în  evidenţă  faptul  că  sucul  proaspăt  de  ananas  are  și  efecte antiinflamatoare, dar mai ales anticancerigene. Mai nou, s-a descoperit că și tulpina de ananas are virtuţi medicinale, conţinând o enzimă ce blochează creșterea nivelului de insulină din sânge și transformarea zaharidelor în glucide.
Specialiștii recomandă utilizarea ananasului în terapiile pentru combaterea celulitei.
P8 Anasonul


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!