Arahidele
Denumire știinţifică: Arachis hypogaea.
Denumire
populară: alune americane, alune de pământ.
Prezentare.
Arahida este o erbacee anuală, originară din America de Sud. Este considerată ca fiind plantă leguminoasă. Aparţine familiei papilionaceelor. Înălţimea acestei plante nu trece de 35 cm. Florile au culoarea
galbenă.
Fructele, deși se formează în partea aeriană a plantei, se coc în pământ.
Fructele, deși se formează în partea aeriană a plantei, se coc în pământ.
Substanţe active
importante: grăsimi (în
cantitate mare, aproape
50% din conţinutul
alunei), protide (de asemenea în cantitate mare – până la 30%), numeroase săruri
minerale, vitaminele A, B1, B2, F, tanin.
Întrebuinţări.
Arahidele sunt deosebit de hrănitoare. Proprietăţile lor medicinale nu sunt
foarte importante, dar merită luate în seamă. De pildă, consumul de arahide impulsionează
activitatea ficatului și a bilei. A fost evidenţiată, de asemenea, contribuţia compușilor din arahide la combaterea îmbătrânirii ţesuturilor.
Arahidele sunt un aliment utilizat
frecvent și cu bune
rezultate în situaţii
de surmenaj intelectual,
în oboseală fizică
accentuată, în facilitarea tranzitului intestinal. Sunt cunoscute și ca un factor de calmare și
reechilibrare
a activităţii rinichiului. Uleiul de arahide este remarcat ca un agent activ
de reducere a
colesterolului, contribuind astfel
la profilaxia unor
maladii cardiovasculare.
Naturiștii recomandă consumarea arahidelor în stare crudă,
deoarece numai
sub această formă calităţile lor nutritive, energetice și medicinale rămân intacte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu