joi, 2 februarie 2012

Faceti-va bine (49)

Ceapa
Denumire știinţifică: Allium cepa.
Prezentare.  Ceapa  –  una  dintre  cele mai  cunoscute  plante  din  casa  și  de  pe lângă casa omului, face parte din familia liliaceelor. Este o plantă bienală, cu o tulpină dreaptă și un bulb, binecunoscutul bulb pe care-l folosim în bucătărie, la gătit. Florile de  ceapă sunt mici,  albe-gălbui,  dispuse  grupat, cu miros specific,  apăsător.  Ceapa înflorește în lunile iulie și august. Fructul este o capsulă, în care se găsesc seminţele de culoare neagră. Originară din Asia, ceapa se cultivă, în prezent, în toată lumea.

Substanţe active importante. Ceapa conţine enzime, vitaminele A, B1, B2 și C, minerale esenţiale, precum și disulfură de alil și propil, grăsimi, zaharuri.
Întrebuinţări. Se spune despre ceapă că  este  o  garanţie  a  longevităţii.  Este cunoscută ca fiind un foarte bun tonic, cu proprietăţi antiinfecţioase. Diuretic puternic –  calitate  importantă  și  de  luat  în  seamă  de  către  cei  care  n-au  voie  să  consume sare –  prin  consum de ceapă se elimină sarea din organism. De  asemenea,  ceapa este recomandată în boli pulmonare și în prevenirea accidentelor vasculare (este un anticoagulant activ). Ceapa are efecte benefice și în ciroza hepatică, în pleurezii, în tratarea leziunilor bucale, acţiunea bactericidă fiind puternică, semnificativă. Se spune că un consum zilnic de ceapă (nici o masă fără ceapă!) preîntâmpină apariţia cancerului.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!