Ceapa
Substanţe active importante. Ceapa conţine enzime, vitaminele A, B1, B2 și C, minerale esenţiale, precum și disulfură de alil și propil, grăsimi, zaharuri.
Denumire știinţifică:
Allium cepa.
Prezentare. Ceapa
– una dintre
cele mai cunoscute plante
din casa și
de pe lângă casa omului, face
parte din familia liliaceelor. Este o plantă bienală, cu o tulpină dreaptă și
un bulb, binecunoscutul bulb pe care-l folosim în bucătărie, la gătit. Florile de ceapă sunt mici, albe-gălbui,
dispuse grupat, cu miros
specific, apăsător. Ceapa înflorește în lunile iulie și august.
Fructul este o capsulă, în care se găsesc seminţele de culoare neagră.
Originară din Asia, ceapa se cultivă, în prezent, în toată lumea.
Substanţe active importante. Ceapa conţine enzime, vitaminele A, B1, B2 și C, minerale esenţiale, precum și disulfură de alil și propil, grăsimi, zaharuri.
Întrebuinţări. Se spune
despre ceapă că este o
garanţie a longevităţii.
Este cunoscută ca fiind un foarte bun tonic, cu proprietăţi
antiinfecţioase. Diuretic puternic –
calitate importantă și
de luat în
seamă de către
cei care n-au voie să
consume sare – prin consum de ceapă se elimină sarea din organism.
De asemenea, ceapa este recomandată în boli pulmonare și
în prevenirea accidentelor vasculare (este un anticoagulant activ). Ceapa are
efecte benefice și în ciroza hepatică, în pleurezii, în tratarea leziunilor
bucale, acţiunea bactericidă fiind puternică, semnificativă. Se spune că un
consum zilnic de ceapă (nici o masă fără ceapă!) preîntâmpină apariţia
cancerului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu