marți, 3 ianuarie 2012

Faceti-va bine (11)

Arahidele
Denumire știinţifică: Arachis hypogaea.
Denumire populară: alune americane, alune de pământ.
Prezentare. Arahida este o erbacee anuală, originară din America de Sud. Este considerată ca fiind plantă leguminoasă. Aparţine familiei papilionaceelor. Înălţimea acestei plante nu trece de 35 cm. Florile  au  culoarea  galbenă. 
Fructele,  deși  se formează în partea aeriană a plantei, se coc în pământ.
Substanţe  active  importante:  grăsimi  (în  cantitate  mare,  aproape  50%  din conţinutul alunei), protide (de asemenea în cantitate mare – până la 30%), numeroase săruri minerale, vitaminele A, B1, B2, F, tanin.
Întrebuinţări. Arahidele sunt deosebit de hrănitoare. Proprietăţile lor medicinale nu sunt foarte importante, dar merită luate în seamă. De pildă, consumul de arahide impulsionează activitatea ficatului și a bilei. A fost evidenţiată, de asemenea, contribuţia compușilor din arahide la combaterea îmbătrânirii ţesuturilor. Arahidele sunt un aliment utilizat  frecvent  și  cu  bune  rezultate  în  situaţii  de  surmenaj  intelectual,  în  oboseală fizică accentuată, în facilitarea tranzitului intestinal. Sunt cunoscute și ca un factor de calmare și reechilibrare a activităţii rinichiului. Uleiul de arahide este remarcat ca un agent activ  de  reducere  a  colesterolului,  contribuind  astfel  la  profilaxia  unor  maladii cardiovasculare.
Naturiștii recomandă consumarea arahidelor în stare crudă, deoarece numai sub această formă calităţile lor nutritive, energetice și medicinale rămân intacte.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!