joi, 20 decembrie 2012

Colhozul

Am facut, zilele astea, un test rapid: i-am intrebat pe unii dintre prietenii mei virtuali cu care imi duc in comun viata de internaut, ce inseamna cuvantul "colhoz". Inainte de a pune intrebarea, i-am pregatit - le-am spus ca vreau un raspuns imediat, nu unul sosit dupa un minut si purtator al unui text gasit cu GOOGLE. Din cinci, niciunul nu a stiut sa-mi spuna. Cu totii stiau ca e ceva sovietic legat de agricultura, dar atat.
Ei bine, daca l-as fi intrebat pe Crin Antonescu, el ar fi stiut cu precizie ce inseamna colhoz, ca doar a fost profesor de istorie. Mi-ar fi spus ca e vorba de un mod de a presta munci agricole in fosta Uniune Sovietica, a carui esenta era plata in produse, in functie de numarul zilelor-munca. Daca erai colhoznic si munceai 28 de zile intr-o luna, primeai mai mult decat ala care muncise doar 26 de zile in luna respectiva. Mai exista si sovhozul, in cadrul caruia, spre deosebire de colhoz, erai platit in bani. O forma de organizare pe care Antonescu trebuie ca o uraste: daca ar fi platit ca un sovhoznic, probabil ca ar muri de foame din prima luna, intrucat n-ar avea nici macar o zi-munca.
Pe de alta parte, Crin Antonescu a avut zilele trecute o noua iesire grosolana, in stilul pe care i-l cunoastem si care se vrea ironic: a declarat ca intalnirea dintre presedinte si partidele parlamentare este un colhoz la care el nu participa. Uite textul declaratiei:
'La o mare întâlnire, la care eu tot nu am înţeles - o să încerc să mă lămuresc - deci sunt chemate toate partidele? Este un mare colhoz aşa? Toate partidele la aceeaşi oră? Atunci o să discut la Partidul Naţional Liberal dacă merge cineva, eu nu merg."
Dupa cum se vede, omul care doreste sa devina presedintele Romaniei are un comportament de adolescent intarziat, a carui singura forma de manifestare este fronda. Nu insa orice fel de fronda, ci aceea practicata un lumina reflectoarelor. Pentru ca ulterior, Antonescu s-a dus pe ascuns, la ceas tarziu, impreuna cu Ponta si Dragnea, la intalnirea de taina cu Basescu, in cursul careia s-a semnat protocolul presedinte-premier. Acolo nu mai era vorba de niciun colhoz, se pare, ci de interese majore ale persoanelor participante - lucruri care sper sa iasa la lumina odata si odata. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!