joi, 27 decembrie 2012

Faceti-va bine (201)

Napul
Denumire ştiinţifică: Brassica napus; Brassica campestris.
Denumire populară: curechi chinezesc.
Prezentare. Napul este o plantă erbacee bienală, aparţinând de familia cruciferelor. Poate ajunge până la înălţimea de un metru. Cea mai importantă parte de plantei este rădăcina, de formă aproape sferică, netedă. Frunzele sunt ascuţite, lanceolate, iar florile au culoare galbenă. Pentru nevoi medicinale se foloseşte nu numai rădăcina, valoroase fiind, de asemenea, frunzele şi seminţele. Seminţele conţin un ulei comestibil. Din rădăcina de nap se extrage un suc, iar din frunze se prepară infuzie sau decoct.


Substanţe active importante: vitaminele C, PP, B1, B2, săruri minerale, proteine, lipide, glucide, celuloză. 
Întrebuinţări. Napul este digerat foarte bine, favorizând, totodată, digestia celorlalte alimente. Este un aliment dietetic recunoscut. Are efecte medicinale asupra aparatului respirator, în afecţiuni ale rinichilor, precum şi în atenuarea sau chiar rezolvarea unor suferinţe digestive. Sucul de nap şi cataplasmele de nap se folosesc în afecţiuni ale pielii (furunculoze, arsuri, degerături), cât şi în tratarea unor afecţiuni ale gingiilor sau ale rădăcinii dinţilor. Napul era şi este încă folosit în tratarea durerilor de dinţi, în afecţiuni ale căilor respiratorii şi pulmonare, dar şi în tratamente împotriva tusei convulsive. Datorită calităţilor regeneratoare, napul este recomandat în alimentaţia convalescenţilor şi a anemicilor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!