Napul
Denumire ştiinţifică: Brassica napus; Brassica campestris.
Denumire populară: curechi
chinezesc.
Prezentare. Napul este o plantă
erbacee bienală, aparţinând de familia cruciferelor. Poate ajunge până la înălţimea
de un metru. Cea mai importantă parte de plantei este rădăcina, de formă
aproape sferică, netedă. Frunzele sunt ascuţite, lanceolate, iar florile au
culoare galbenă. Pentru nevoi medicinale se foloseşte nu numai rădăcina,
valoroase fiind, de asemenea, frunzele şi seminţele. Seminţele conţin un ulei
comestibil. Din rădăcina de nap se extrage un suc, iar din frunze se prepară
infuzie sau decoct.
Substanţe active importante: vitaminele C, PP, B1, B2, săruri minerale, proteine, lipide, glucide, celuloză.
Întrebuinţări.
Napul
este digerat foarte bine, favorizând, totodată, digestia celorlalte alimente.
Este un aliment dietetic recunoscut. Are efecte medicinale asupra aparatului
respirator, în afecţiuni ale rinichilor, precum şi în atenuarea sau chiar rezolvarea
unor suferinţe digestive. Sucul de nap şi cataplasmele de nap se folosesc în
afecţiuni ale pielii (furunculoze, arsuri, degerături), cât şi în tratarea unor
afecţiuni ale gingiilor sau ale rădăcinii dinţilor. Napul era şi este încă
folosit în tratarea durerilor de dinţi, în afecţiuni ale căilor respiratorii şi
pulmonare, dar şi în tratamente împotriva tusei convulsive. Datorită calităţilor regeneratoare, napul este recomandat în alimentaţia convalescenţilor şi a
anemicilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu