duminică, 12 mai 2013

Mici intamplari cu animale (143)


Cum se înfoaie dropioiul
Pe întinsul Bărăganului, spre sfîrşitul lui aprilie, omul de la munte care a ieşit pentru prima dată în şesul fără hotar vede cu uimire că frumuseţile peisajului rivalizează cu cele ale muntelui său drag. În jocul de culori apare deodată ceva nou, straniu. Să fie oare petic de zăpadă uitat de iarnă în cîrca unui muşuroi? Nu se poate. Să fie tufuşoară de porum­bei înflorită alb în mijlocul holdei tinere? De asemenea e cu neputinţă. „Dropioi înfoiat", şopteşte mentorul. Cum ar fi dropioi, pasăre, cînd nu i se mai vede nici cap, nici coadă, trup, aripi, gît? Un ghem enorm, ca o căpicioară, cu contururi care se schimbă încet, dezvelind tot mai mult albul străluci­tor, cu pată mare albăstruie, cu puţin ruginiu, adunîndu-se apoi pînă nu mai rămîne decît ruginiul, care se pierde în îm­prejurime. Să nu fi fost oare încă o înşelare a mirajului, care i-a vrăjit întins de apă azurie, copaci, şi care s-a topit apoi în linia îndepărtată a orizontului ? Vietate e totuşi — vînătorul localnic ştie — dropioi e. Iată că se mişcă încet, în zvîcniri, în tremurări, iată că apare alb, tot mai mult alb şi s-a refăcut arătarea de mai înainte.
Am uitat carabina, oricît doream să-mi împuşc primul dro­pioi, şi am ridicat la ochi binoclul. Şi iarăşi i-am întrebat: cum poate oare să ia acea înfăţişare de necrezut dropioiul, pe care acum îl văd, pasăre ca toate păsările, cu gîtul ridicat, cu penele ruginii strînse la trup? În zadar mă îndeamnă călăuza mea să las binoclul şi să văd de carabină. Vreau să văd şi mi­nunea asta.
Bietul dropioi ! Pînă la urmă i-am plătit cu glonţ scena de o jumătate de ceas pe care mi-a jucat-o parcă anume ca să mă lămurească. Prin binoclu am urmărit fazele înfoirii. Le-am cam încurcat, apoi în alte dăţi, alţi dropioi m-au învăţat. Poate că nu deplin. Oricum, mult nu cred să greşesc cînd în­cerc să descriu ciudata performanţă a dropioiului cînd se umflă, rotind ca un curcan între dropiţele lui.
Dropioiul păşeşte înţepat, ca şi cînd s-ar grăbi. În mers îşi răsfrînge deodată, culcîndu-şi-le pe spate, penele cozii, de parcă nu mai are coadă. Penele subcaudale, multe, pufoase şi albe ca zăpada îi ajung astfel deasupra. Acum îşi umflă cu aer guşa, punga enormă pe care o are la gît, şi apar de două părţi ale gîtului pete mari golaşe, albăstrui. Cînd e făcută şi această a doua figură, dropioiul se opreşte din mers şi îşi răsuceşte aripile parcă şi le scrînteşte. Întîi şi le coboară, moi, apoi cu mişcări sacadate îşi întinde cele două părţi superioare ale aripilor în lături şi înapoi, îşi trece înainte întîi penele umerilor ca un evantai, apoi îşi răsuceşte înainte toate penele aripilor. În această răsturnare a penelor aripilor, în ridicarea gulerului de pene al umerilor, a dispărut capul răsturnat pe spate, toată pasă­rea luînd înfăţişarea unui glob de pene, de neînchipuit. Aşa umflat paradează pe lîngă dropiţe, cu paşi smuciţi, cutremu­rîndu-se, oprindu-se, pornind iarăşi.
De la depărtarea mare, de cel puţin o sută cincizeci de me­tri, de unde e nevoit să tragă, vînătorul, chiar şi cu lunetă pe armă, trebuie oarecum să ghicească unde este într-adevăr trupul în această învolburare fantastică de pene. Şi cocoşul de munte se umflă în rotit; îsi face coada evantai mare, îsi zbîrleşte penele de pe gît, îşi coboară aripile, dar rămîne... pasăre. Dropioiul înfoiat este o arătare stranie, cum alta nu întîlneşti la niciuna dintre păsările noastre în parada împerecherii. Păcat că vînătorul nu prea are răgaz să observe şi se grăbeşte să atingă trăgaciul. E văzut din depărtare, „minunea" dispare, întreg cîrdul de nuntă ia aripi, se înalţă, se topeşte în zare.
Ionel Pop - Instantanee din viata animalelor


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!