vineri, 26 octombrie 2012

Alegerea titlului

Cartile din ziua de azi sunt, in mare parte, simple pacaleli, scrise de oameni care nu au mai nimic a spune, insa stiu sa te determine sa le cumperi creatiile. In mod normal, cel care scrie o carte este chinuit de ceva, in el dospeste aluatul framantarilor, al luptei cu gandurile, al suferintei, al bucuriei. Ceva se intampla in sufletul si in mintea unui om inainte de a ajunge sa scrie o carte. Ceva dinlauntrul acelui om cere sa iasa afara. Si omul acela scrie pana se elibereaza, da o forma aluatului, pune un titlu si publica. Titlul acela este strans legat de ce se intampla in carte si, in general, poate parea anost. "Crima si pedeapsa", "Muntele vrajit", "Doamna Bovary", "Ghepardul", "La poalele vulcanului", "Zbor deasupra unui cuib de cuci" etc etc sunt titluri ale unor carti mari - e suficient sa lipesc acest adjectiv, ca sa se inteleaga ce vreau sa zic. 
Daca te duci acum in librarii, vezi carti noi, ale unor autori noi, cu titluri de genul "Barbatul de 100 de ani care a sarit pe fereastra si a disparut". Ori asta mi se pare pur si simplu o pacaleala. Asta e un titlu pus ca sa atraga doua categorii de oameni: visatorii, aia care stiu ca nimic nu e adevarat dar le place sa lase frau liber imaginatiei si prostii - aia care cred ca in carte e vorba de ceva real, eventual o reteta care sa te ajute sa traiesti 100 de ani si la varsta aia sa mai poti sari pe geam.
Dar sigur ca nu se poate exclude varianta in care aceasta carte este o capodopera a literaturii universale, in fata careia palesc toate scrierile lui Tolstoi si ale lui Proust. Insa eu unul pot sa fac ramasag ca e vorba doar de o ipoteza care se dovedeste falsa de indata ce deschizi cartea cu pricina. Un om de geniu care scrie ceva de geniu, nu pune un astfel de titlu. 
Poate fi insa vorba de o carte obisnuita, din cele de larg consum, sora cu celebrele productii ale lui Sandra Brown sau ale lui Sophie Kinsella. Mai precis, o carte pe care eu, unul, nu dau doi bani. Pe mine, un astfel de titlu ma indeparteaza de la bun inceput. Faptul insa ca o asemenea carte ajunge sa fie tradusa in mai multe limbi si sa atarne la raft sub denumirea de best-seller, arata ca astfel de titluri atrag cititori. Sa le fie de cap.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!