duminică, 14 octombrie 2012

Faceti-va bine (170)

Mangoldul
Denumire ştiinţifică: Beta vulgaris,
Denumiri populare: sfecla pentru frunze.
Prezentare. Mangoldul este o plantă legumicolă bienală. Aparţine familiei chenopodiaceelor. În fapt, mangoldul este o varietate de sfeclă, cultivată pentru frunze şi pentru peţiolul acestora. Frunzele acestei plante sunt dezvoltate, ondulate, cu peţiol puternic, consistent, cărnos. Peţiolul poate ajunge la 30 cm lungime şi cinci – opt centimetri lăţime. Este plăcut la gust, fraged, suculent, culoarea fiind gălbuie, roză sau albă.
Frunzele mangoldului sunt folosite la salate, supe, mâncăruri naturiste, inclusiv budinci şi plăcinte. Peţiolul se fierbe şi are cam aceleaşi întrebuinţări. Frunzele de mangold pot înlocui spanacul.
Substanţe active importante: vitamina C, glucide, celuloză, substanţe proteice, foarte multe săruri minerale (potasiu, sodiu, fosfor, calciu – în cantităţi cu adevărat semnificative). Dacă peţiolul este bogat în potasiu, frunzele se remarcă prin conţinutul în vitamina C, potasiu, calciu, fosfor.
Întrebuinţări. Frunzele de mangold sunt un aliment excelent pentru cei care au lipsă de potasiu, calciu, fosfor. Peţiolul este recomandat celor care au nevoie de sodiu şi potasiu, acesta semănând, în multe privinţe, cu sparanghelul şi conopida. Mangoldul facilitează digestia. Are, de asemenea, proprietăţi antiinfecţioase şi contribuie la mai buna circulaţie a sângelui. E posibil ca preparatele de mangold să aibă şi efecte antitumorale.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!