Mărarul
Denumire ştiinţifică: Anethum graveolens
Prezentare. Mărarul, plantă cultivată, dar întâlnită şi în flora spontană, face parte din
familia umbeliferelor. Este o plantă anuală. Tulpina poate avea o înălţime de până
la 1,20 metri. Este ramificată, iar florile, aflate în vârful ramurilor, sunt
adunate sub formă de umbelă. Au culoare galbenă. Mărarul înfloreşte în iulie şi
august.
Frunzele – partea principală cu efecte medicinale – sunt mici,
ramificate, ascuţite. Mirosul acestor frunze este caracteristic şi deosebit de
puternic. Din punct de vedere medicinal sunt utile nu numai frunzele, ci şi
seminţele. Din frunze sau din seminţe se prepară infuzie şi apă distilată de mărar.
Substanţe active importante: esenţă, carvonă.
Întrebuinţări.
Mărarul
are calităţi ce revitalizează întregul organism, de la respiraţie şi funcţionarea
sistemului digestiv, până la circulaţia sângelui. Efectul său în organism este
asemănător cu acela al aerisirii generale făcute într-o locuinţă. Pe acest fond,
mărarul determină şi o relaxare a organismului, fiind cunoscut şi ca somnifer. Mărarul
face parte din alimentaţia sănătoasă, naturistă, fiind un participant la salate
şi la alte mâncăruri bazate pe crudităţi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu