Macul de câmp
Denumirea ştiinţifică: Papaver rhoeas.
Denumiri populare: mac
iepuresc, macul cucului.
Prezentare. Macul de câmp este
o plantă anuală ce creşte în flora spontană, decorând pajiştile, pârloagele, fâneţele,
culturile de cereale, taluzurile şoselelor şi ale căilor ferate, terenurile
abandonate. Înălţimea macului de câmp poate ajunge până la un metru.
Tulpinile
sunt păroase, iar frunzele – groase şi cărnoase – au formă oval-alungită. Macul
de câmp înfloreşte din primăvară şi până în toamnă. Florile au petalele foarte
mari, ce pot ajunge chiar şi până la 10 cm în diametru. Culoarea florii de mac
de câmp poate fi roşie, albă, violetă, roz. Fructul este o capsulă ovoidă, în
care se găsesc seminţele. Macul de câmp aparţine familiei papaveraceelor. Pentru
uz medicinal, de la macul de câmp se recoltează (în iunie-iulie) petalele de flori,
folosite, de altfel, şi în industria farmaceutică.
Substanţe active importante: alcaloizi, mucilagii, pigmenţi şi două substanţe specifice – rhoeadină şi
reagenină.
Întrebuinţări.
Ceaiul
de petale de mac de câmp este un bun agent antibronşic şi antitusiv. Petalele
de mac fac parte din reţeta celebrului ceai din patru flori, utilizat în bolile
de piept. Ceaiul din petale de mac de câmp este indicat în bronşită acută,
laringită acută, angine pectorale şi în gripă. Cu preparat de mac se tratează şi
inflamaţiile pleoapelor. Infuzia de petale de mac este revigorantă şi acţionează
eficient împotriva contracţiilor, a spasmelor. Specialiştii recomandă multă
precauţie în administrarea infuziei de flori de mac şi a macului în general,
deoarece pot apărea complicaţii grave. Din acest motiv, administrarea infuziei şi
a altor tratamente se va face numai sub controlul specialistului. De asemenea,
e important să nu se utilizeze în terapii alte specii de mac, mai puţin cunoscute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu