Măcrişul iepurelui
Denumire ştiinţifică: Oxalis acetosella.
Denumiri populare: măcrişul caprei.
Prezentare. Aparţinând familiei
oxalidaceelor, măcrişul iepurelui este o plantă perenă de mici dimensiuni (până
la 15 cm înălţime). Are un rizom dezvoltat şi ramificat. Frunzele, acoperite cu
perişori, sunt asemănătoare celor de trifoi şi au gust acrişor. Măcrişul iepurelui
înfloreşte în lunile mai şi iunie. Florile sunt mici şi albe, uneori roşii, liliachii
sau albastre. Această plantă creşte în pădurile din toată emisfera nordică,
deci şi în ţara noastră. Pentru aplicaţii medicinale se culeg frunzele fragede,
din care se fac salate sau cataplasme cu frunze opărite
Substanţe active importante: oxalat de potasiu.
Întrebuinţări.
Preparatele
obţinute din măcrişul iepurelui se folosesc drept antidot în intoxicaţiile cu arseniu şi mercur. Aceste
preparate sunt depurative şi uşor laxative. Măcrişul iepurelui este recomandat şi
în bolile de ficat (potenţează activitatea ficatului), în avitaminoze, în
deranjamente intestinale. Măcrişul iepurelui este o plantă cu un anume grad de
toxicitate şi, din acest motiv, se recomandă a fi utilizată, totuşi, cu precauţie,
mai ales atunci când este vorba despre cantităţi mari de preparat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu