marți, 23 octombrie 2012

Faceti-va bine (175)

Măcrişul iepurelui
Denumire ştiinţifică: Oxalis acetosella.
Denumiri populare: măcrişul caprei.
Prezentare. Aparţinând familiei oxalidaceelor, măcrişul iepurelui este o plantă perenă de mici dimensiuni (până la 15 cm înălţime). Are un rizom dezvoltat şi ramificat. Frunzele, acoperite cu perişori, sunt asemănătoare celor de trifoi şi au gust acrişor. Măcrişul iepurelui înfloreşte în lunile mai şi iunie. Florile sunt mici şi albe, uneori roşii, liliachii sau albastre. Această plantă creşte în pădurile din toată emisfera nordică, deci şi în ţara noastră. Pentru aplicaţii medicinale se culeg frunzele fragede, din care se fac salate sau cataplasme cu frunze opărite
Substanţe active importante: oxalat de potasiu.
Întrebuinţări. Preparatele obţinute din măcrişul iepurelui se folosesc drept antidot în  intoxicaţiile cu arseniu şi mercur. Aceste preparate sunt depurative şi uşor laxative. Măcrişul iepurelui este recomandat şi în bolile de ficat (potenţează activitatea ficatului), în avitaminoze, în deranjamente intestinale. Măcrişul iepurelui este o plantă cu un anume grad de toxicitate şi, din acest motiv, se recomandă a fi utilizată, totuşi, cu precauţie, mai ales atunci când este vorba despre cantităţi mari de preparat.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!