Mazărea
Denumire ştiinţifică: Pisum sativum.
Prezentare. Mazărea este o erbacee anuală, originară din Asia Centrală. Acum, ca şi în
vechime, este cultivată foarte mult. Face parte din familia leguminoaselor. Creşte
intens, când are condiţii, şi poate ajunge până la doi metri lungime. Are cârcei cu care se prinde de suporţi. Florile sunt
alb-albastre sau alb-roşcate.
Fructul este o păstaie plină cu boabe rotunde, de
obicei galbene - la maturitate. Mazărea este un aliment foarte hrănitor, fiind
folosită nu numai în hrana oamenilor, ci şi în furajarea animalelor. Multă
vreme, mazărea a fost considerată o plantă cu calităţi medicinale neînsemnate. Între
timp, lucrurile s-au schimbat, mazărea fiind azi considerată ca o plantă de
leac.
Substanţe active importante: proteine (în cantitate foarte mare – 22%), hidraţi de carbon, lipide,
potasiu, fosfor, fier, vitamine. Mazărea are o mare valoare energetică – 354
kcal la 100 g de boabe.
Întrebuinţări. Mazărea galbenă este
considerată un aliment care dă forţă şi energie. Cercetările au dovedit că mazărea
nu este un simplu aliment - foarte nutritiv, energetic şi uşor digerabil - ci şi
un agent de maximă importanţă în reactivarea măduvei spinării. Această proprietate
este dată de un principiu numit hemaglutină, care se găseşte în special în mazărea
verde.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu