Portocalul
Denumire ştiinţifică: Citrus aurantium.
Prezentare. Portocalul este o
plantă de climă blândă, fiind, alături de lămâi, reprezentativ pentru zona
mediteraneană. Este un arbore originar din Orientul îndepărtat. A fost
aclimatizat în Europa în primele secole de după anul 1000. Portocalul face
parte din familia rutaceelor. Este un arbore cu înălţime redusă, având, în mod obişnuit,
în jur de patru-şase metri. Frunzele portocalului sunt mici, cărnoase, uşor cerate.
Florile au culoare albă şi miros foarte plăcut, fiind folosite, cu succes, la prepararea
unui ceai cu totul deosebit. Pentru uz medicinal se recoltează frunzele,
florile, pulpa fructului şi coaja acestuia. Din frunze, flori şi coaja
fructului se prepară infuzie, soluţii apoase, poţiuni, iar pulpa fructului se
consumă ca atare, se foloseşte pentru extragerea sucului sau chiar se găteşte.
Substanţe active importante: în portocale – hidraţi de carbon, săruri minerale, vitamine (mai ales
vitamina C), proteine; în flori şi coaja portocalelor – uleiuri volatile; în
frunze – hesperidă.
Întrebuinţări. Preparatele pe bază
de portocal dau rezultate pozitive în afecţiuni cardiace, deranjamente
stomacale, spasme, stări de agitaţie uşoară, obezitate, stomatite, gingivite, febră.
Consumul de portocale sporeşte rezistenţa faţă de bolile infecţioase, întăreşte
capilarele şi uşurează circulaţia periferică. Pulpa de portocală are şi
proprietăţi antihemoragice, laxative, depurative. Preparatele pe bază de
frunze, flori şi coajă de portocală sunt indicate, cu precădere, în afecţiuni
pe fond nervos, având efecte calmante şi relaxante recunoscute de multă vreme.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu