luni, 6 mai 2013

Faceti-va bine (244)

Portocalul
Denumire ştiinţifică: Citrus aurantium.
Prezentare. Portocalul este o plantă de climă blândă, fiind, alături de lămâi, reprezentativ pentru zona mediteraneană. Este un arbore originar din Orientul îndepărtat. A fost aclimatizat în Europa în primele secole de după anul 1000. Portocalul face parte din familia rutaceelor. Este un arbore cu înălţime redusă, având, în mod obişnuit, în jur de patru-şase metri. Frunzele portocalului sunt mici, cărnoase, uşor cerate. Florile au culoare albă şi miros foarte plăcut, fiind folosite, cu succes, la prepararea unui ceai cu totul deosebit. Pentru uz medicinal se recoltează frunzele, florile, pulpa fructului şi coaja acestuia. Din frunze, flori şi coaja fructului se prepară infuzie, soluţii apoase, poţiuni, iar pulpa fructului se consumă ca atare, se foloseşte pentru extragerea sucului sau chiar se găteşte.
Substanţe active importante: în portocale – hidraţi de carbon, săruri minerale, vitamine (mai ales vitamina C), proteine; în flori şi coaja portocalelor – uleiuri volatile; în frunze – hesperidă.
Întrebuinţări. Preparatele pe bază de portocal dau rezultate pozitive în afecţiuni cardiace, deranjamente stomacale, spasme, stări de agitaţie uşoară, obezitate, stomatite, gingivite, febră. Consumul de portocale sporeşte rezistenţa faţă de bolile infecţioase, întăreşte capilarele şi uşurează circulaţia periferică. Pulpa de portocală are şi proprietăţi antihemoragice, laxative, depurative. Preparatele pe bază de frunze, flori şi coajă de portocală sunt indicate, cu precădere, în afecţiuni pe fond nervos, având efecte calmante şi relaxante recunoscute de multă vreme.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!