sâmbătă, 6 octombrie 2012

Faceti-va bine (165)

Lumânărica
Denumirea ştiinţifică: Verbascum phlomoides; Verbascum thapsiforme.
Denumiri populare: coada boului, coada lupului, lipean.
Prezentare. Lumânărica este o plantă erbacee a cărei înălţime poate ajunge la doi metri. Aparţine familiei scrofulariaceelor. Frunzele sale sunt mari, uşor albicioase, alterne, lanceolate, cele de la nivelul solului fiind dispuse în formă de rozetă. Lumânărica înfloreşte din iunie şi până în septembrie, florile fiind mari, de culoare galbenă. Aceste flori de lumânărică durează foarte puţin, uneori chiar o singură zi, dar sunt reînnoite mereu.
Fructele sunt nişte capsule, pline cu seminţe de culoare neagră. În scopuri medicinale se recoltează florile şi porţiunile tinere cu flori şi boboci, uneori şi frunzele (pentru cataplasme). Seminţele de lumânărică sunt toxice şi trebuie manevrate cu grijă. Din lumânărică se prepară infuzie, decoct, loţiuni, cataplasme.
Substanţe active importante: saponină, zaharuri (în cantitate semnificativă), ulei volatil, tanin, mucilagii.
Întrebuinţări. Preparatele pe bază de lumânărică se utilizează în aplicaţii medicinale interne şi externe. Intern, preparatele de lumânărică sunt folosite în calmarea tusei iritante, a tusei convulsive. Aceste preparate facilitează expectoraţia, diminuează crampele şi au efecte antiinflamatoare. Lumânărica este un bun remediu şi pentru laringite şi bronşite acute. Extern, lumânărica se foloseşte pentru tratarea abceselor şi a hemoroizilor. În ceea ce priveşte frunzele de lumânărică, din acestea se prepară cataplasme emoliente, utilizate în aplicaţii terapeutice de lungă durată.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!