sâmbătă, 1 decembrie 2012

Faceti-va bine (195)

Murul
Denumire ştiinţifică: Rubus fructicosus.
Denumiri populare: rug de mure, mur sălbatic, mure.
Prezentare. Murul aparţine familiei rozaceelor. Este un arbust cu tulpină lungă, subţire şi spinoasă, agăţătoare, dar de cele mai multe ori târâtoare. Se întâlneşte în flora spontană, dar se şi cultivă pentru fructele sale comestibile, de culoare neagră. Frunzele sunt palmat-compuse. Murul înfloreşte toată vara. Florile sunt albe sau roz. Pentru uz medicinal se culeg frunzele, din care se face infuzie. Proprietăţi medicinale însemnate au fructele (murele), dar şi mugurii. Se prepară decoct şi extract fluid. Uneori se prepară şi infuzie.

Substanţe active importante: vitamina C, pectine, tanin, salicilat de metil, acizi (malic, succinic, oxalic), ulei volatil.
Întrebuinţări. Preparatele de mur şi murele au efecte astringente remarcabile. Pe lângă aceste efecte, de remarcat sunt cele antidiareice şi bactericide. Murul şi murele au efecte în deranjamentele gastro-intestinale (diaree, colită, gastro-enterită), în gingivite, leucoree, afecţiuni pulmonare. Din mure se fac siropuri, care sunt hrănitoare şi utile în tratarea bolilor de piept. Contra acestor boli se face gargară cu infuzie din frunze de mur.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!