Muşchiul de munte
Denumire ştiinţifică: Cetraria islandica.
Denumiri populare: muşchiul de
piatră, muşchi creţ.
Prezentare. Muşchiul de munte
este un lichen al cărui tal seamănă cu o tufă de mici dimensiuni. Lobii sunt mari
şi au cili. Faţa superioară a talului este lucioasă şi are culori diferite,
legate de perioada din an în care se află, precum şi de locul în care se
dezvoltă planta. Astfel, muşchiul poate fi brun, verde-brun, cenuşiu-brun,
verde-cenuşiu sau chiar brun spre negru. Faţa inferioară este mai deschisă la
culoare, uneori cu pete albicioase. În zona de prindere, muşchiul are o culoare
roşietică. Acest muşchi creşte în zonele subalpine şi alpine, pe stânci. Preparat
medicinal: se recoltează toată planta şi se mărunţeşte.
Întrebuinţări. Infuzia de muşchi
de munte este indicată în afecţiuni ale pancreasului, în boli de piept, în
anorexie (lipsă de poftă de mâncare). Preparatul din acest muşchi are proprietăţi
tonice, analeptice (acţionează asupra centrilor nervoşi respiratorii şi
circulatori), emoliente şi calmante (pentru aparatul respirator şi cel digestiv),
antibiotice. Muşchiul de munte este considerat un aliment, fiind utilizat în
zonele nordice ale planetei ca hrană pentru oameni şi animale. Din acest muşchi
se obţine chiar şi zahăr, substanţa specifică – lichenina – fiind un
polizaharid.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu