marți, 4 decembrie 2012

Faceti-va bine (196)


Muşchiul de munte
Denumire ştiinţifică: Cetraria islandica.
Denumiri populare: muşchiul de piatră, muşchi creţ.
Prezentare. Muşchiul de munte este un lichen al cărui tal seamănă cu o tufă de mici dimensiuni. Lobii sunt mari şi au cili. Faţa superioară a talului este lucioasă şi are culori diferite, legate de perioada din an în care se află, precum şi de locul în care se dezvoltă planta. Astfel, muşchiul poate fi brun, verde-brun, cenuşiu-brun, verde-cenuşiu sau chiar brun spre negru. Faţa inferioară este mai deschisă la culoare, uneori cu pete albicioase. În zona de prindere, muşchiul are o culoare roşietică. Acest muşchi creşte în zonele subalpine şi alpine, pe stânci. Preparat medicinal: se recoltează toată planta şi se mărunţeşte.

Substanţe active importante: lichenina, acid cetraric, zaharuri.
Întrebuinţări. Infuzia de muşchi de munte este indicată în afecţiuni ale pancreasului, în boli de piept, în anorexie (lipsă de poftă de mâncare). Preparatul din acest muşchi are proprietăţi tonice, analeptice (acţionează asupra centrilor nervoşi respiratorii şi circulatori), emoliente şi calmante (pentru aparatul respirator şi cel digestiv), antibiotice. Muşchiul de munte este considerat un aliment, fiind utilizat în zonele nordice ale planetei ca hrană pentru oameni şi animale. Din acest muşchi se obţine chiar şi zahăr, substanţa specifică – lichenina – fiind un polizaharid.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!