Ienupărul
Denumire ştiinţifică: Juniperus communis.
Denumiri populare: cetenă, brădişor,
jireapăn, jneap, turtei.
Prezentare. Ienupărul este un
arbust care creşte în flora spontană de deal şi munte. Face parte din familia
cupresaceelor. Poate fi întâlnit, grupat sau izolat, în păduri, în preajma pădurilor,
în zone de tufărişuri, în turbării. Este un arbust ramificat, frunzele fiind
ascuţite, asemănătoare cu acele bradului. Înfloreşte în aprilie-mai, fructul fiind
o pseudo-bacă (un con sferic) brumat-albăstruie. Acest fruct prezintă importanţă
din punct de vedere medicinal.
Substanţe active importante: ulei volatil (0,2 – 2%), zaharuri, ienuperină, acizi organici, săruri de
potasiu şi calciu. Fructul de ienupăr conţine multe alte substanţe, unele încă
neidentificate. Această multitudine de compuşi îl face foarte util pentru terapiile
medicinale.
Întrebuinţări.
Ienupărul
conţine un ulei utilizat în industria farmaceutică. Ca plantă medicinală are
calităţi diuretice, carminative, analgezice şi bronho-dilatatoare. Ienupărul
este utilizat în tratarea deranjamentelor stomacale şi intestinale, a gutei, reumatismului,
a bronşitelor acute şi cronice. Este eficient în tratarea unor afecţiuni mai
grele, cum ar fi edemele (umflăturile) renale şi cirotice. De asemenea, este
indicat în anorexie, contribuind la recâştigarea poftei de mâncare. Preparatele
medicinale de ienupăr se vor lua numai după recomandările specialistului.
Supradozarea poate duce la situaţii neplăcute, iritând, de exemplu, căile renale,
caz în care se ajunge la hematurie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu