duminică, 12 august 2012

Limite ale oamenilor inteligenți

Am întâlnit multe situații în care oameni altminteri inteligenți, nu puteau pricepe niște lucruri  - până la urmă elementare pentru cineva care a făcut măcar liceul. Două exemple o să dau.
Primul - unchiul meu, Vasile H, la care am locuit vreo doi ani pe vremea când eram student. Omul ăsta fusese decan al Facultății de Istorie, carevasăzică ajunsese pe niște înălțimi unde nivelul înțelegerii este cu mult peste cel al unui om obișnuit (sau cel puțin așa se presupune). Ei bine, într-o zi a venit vorba de numerele de telefon din București, care la vremea aia erau formate din șase cifre. Am ajuns, cine știe cum, să dezbatem problema numărului de numere de telefon din șase cifre. Probabil că eu încercam să-i spun că atunci când numărul abonaților din București se va apropia de numărul numerelor cu șase cifre, se va trece la numere cu șapte cifre. Ei bine, nu mică mi-a fost mirarea să îl aud pe unchiul meu susținând că așa ceva nu se va întâmpla niciodată, pentru că numărul numerelor de telefon cu șase cifre este infinit. Degeaba i-am explicat eu cum stau lucrurile, n-a înțeles și pace.
Al doilea exemplu e Marin F - nea Marian, cum îi ziceam noi. Ținea barul de noapte din Furnica și era un om deosebit. Citise o grămadă, vorbea o română curată, avea experiență de viață. Nu știu cum a venit odată vorba despre diverse probleme de perspicacitate. Și mă pune naiba să-l întreb așa: „Nea Marian, ce literă urmează în șirul ăsta: U, D, T, P, C, Ş, Ş”? Se gândește nea Marian, se sucește, se învârtește și până la urmă se dă bătut. Așa că îi zic: „urmează O, de la opt, că restul sunt de la Unu, Doi, Trei, Patru, etc”. Se uită nea Marian la mine cu o față lungă, face o pauză, apoi trântește: „Dar ia zi-mi și tu mie, ce urmează după literele astea: O, P, V”? Stau și eu pe gânduri, mă sucesc, mă învârtesc, după care mă dau bătut. Și atunci îmi zice: urmează C, de la Cal, că alea dinainte erau de la Oaie, Porc, Vacă. Mai departe, filmul s-a rupt - n-am avut cum să-l lămuresc cum se pune problema.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!