joi, 2 august 2012

Povestea lui Deioces - regele mezilor

Asirienii au stăpânit şi condus cu mâna de fier o bună parte din Asia, vreme de sute şi sute de ani. Totuşi, în secolul al VIII-lea Î. Hr., poporul Mediei (regiune situată în nord-vestul Iranului de astăzi) s-a răsculat şi şi-a cucerit libertatea. Acum mezii trebuiau să-şi organizeze conducerea proprie. Hotărâţi să ocolească orice formă de despotism, au refuzat să acorde puterea supremă unui singur om şi să instaureze o monarhie. Fără o guvernare stabila, ţara a ajuns curând în plin haos, divizându-se într-un număr de mici regate, până când fiecare sat se afla în război cu satul vecin.
Într-unul din aceste sate trăia un anume Deioces, care a început să-şi câştige reputaţia de om drept şi priceput în a-i împăca pe ceilalţi şi a le judeca cinstit pricinile.
Cum devenea din ce în ce mai cunoscut, ori de câte ori se ivea o neînţelegere prin părţile tocului, lumea venea la el. Puterea lui a sporit, cu atât mai mult cu cât în toată ţara, nimeni nu mai ţinea seama de lege, judecătorii erau corupţi, iar oamenii nu mai aveau încredere în împărţirea dreptăţii, preferând să recurgă la violenţă. Când s-a răspândit vestea despre neclintita înţelepciune, incoruptibilitatea şi imparţialitatea lui Deioces, satele din tot cuprinsul Mediei nu s-au mai supus decât judecăţii lui. Curând, a devenit singurul judecător din ţară.
Aflat în culmea puterii, Deioces s-a hotărât brusc să pună capăt acestei situaţii. Nu a mai vrut să şadă pe scaunul de jude, nu a mai vrut să asculte păsurile împricinaţilor, nu a mai vrut să facă pace între frate şi frate ori cătun şi cătun. Susţinând că îşi petrecuse prea mult timp ocupându-se de treburile altora şi le lăsase deoparte pe ale sale, s-a retras. Încă odată ţara s-a scufundat în haos. După retragerea unei autorităţi atât de puternice în viaţa comunităţii numărul hoţiilor, disputelor şi crimelor de tot felul a crescut, iar dispreţul faţă de lege s-a adâncit şi mai mult. Mezii au convocat o adunare ca să se sfătuiască cum să îndrepte dezastrul. „Nu mai putem trăi aşa”, a spus unul dintre şefii de trib. „Să alegem pe cineva dintre noi să ne conducă şi să facă ordine. Este mai bine aşa decât să ne pierdem casa şi avutul în haosul în care ne aflăm.
Şi astfel, cu toate că suferiseră de pe urma tiraniei asiriene, mezii s-au decis să instaureze monarhia şi să-şi desemneze un rege. Desigur, cel pe care doreau să-l aleagă era Deioces cel drept şi cinstit. Le-a fost foarte greu să-l convingă. Omul nu voia să mai aibă nimic de-a face cu rivalităţile şl ciorovăielile satelor, dar l-au implorat şi şi-au pledat cauza cum au putut mai bine – i-au spus că fără el, ţara căzuse în nelegiuire şi dezordine şi, în cele din urmă Deioces a acceptat.
Şi-a impus, însă, condiţiile lui: să i se construiască un palat imens, să i se asigure o gardă care să-l păzească şi să se ridice un oraş capitală de unde să guverneze. Au făcut tot ce le-a cerut, iar Deioces, mutat în noua reşedinţă, aşezată în centrul capitalei – un palat înconjurat de ziduri complet inaccesibil oamenilor de rând – a stabilit regulile după care avea să domnească. Niciun fel de audienţe; regele nu va primi pe nimeni. Comunicarea cu el va fi posibilă numai prin mesageri. Niciun om de la curte nu îl va vedea mai mult de o dată pe săptămână şi atunci numai dacă i se va acorda permisiunea să îl vadă.
Deioces a domnit cincizeci şi trei de ani, a lărgit mult graniţele Mediei şi a pus bazele a ceea ce, în timpul stră-strănepotului său Cyrus, avea să devină imperiul persan. De-a lungul acestei lungi domnii, poporul şi-a schimbat treptat respectul pe care îl purta regelui într-o adevărată adoraţie – Deioces încetase să mai fie considerat om: îl credeau fiu de zeu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!