miercuri, 3 octombrie 2012

Faceti-va bine (164)

Lintea
Denumire ştiinţifică: Lens culinaris.
Prezentare. Lintea este o plantă aflată la loc de cinste în preocupările şi practicilor naturiştilor, ale amatorilor de hrană naturală şi sănătoasă. Lintea este una dintre cele mai vechi plante cultivate, fiind foarte hrănitoare. Este o erbacee şi face parte din familia leguminoaselor. Poate ajunge la o înălţime de maximum 50 cm. Are frunze compuse şi flori albe-albăstrui. Fructul este o păstaie cu boabe galben-maro. Boabele de linte au nu numai valoare alimentară, ci şi medicinală. Se consumă fierte sau se macină.
Substanţe active importante: hidraţi de carbon, săruri minerale, mangan, celuloză, amidon, sodiu (în cantitate însemnată), vitaminele A, B1, B2 şi C, proteine în proporţie de 24%. Se admite că lintea are mai multe proteine chiar şi decât carnea.
Întrebuinţări. Lintea este un aliment aproape ieşit din obişnuinţele bucătăriei moderne, deşi este un adevărat izvor de energie (394 kcal la 100 g linte). Fiind un aliment energetic, lintea este recomandată celor care se refac după boală, astenicilor, celor care depun un efort mare, mai ales intelectual. Cataplasmele preparate din făină de linte grăbesc vindecarea rănilor şi a abceselor. Potrivit unei vechi practici de medicină populară, consumul de linte sporeşte laptele la femeile care alăptează. În terapiile naturiste se utilizează, cu succes, lintea germinată, bază a multor reţete nutritive.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!