Lintea
Denumire ştiinţifică: Lens culinaris.
Prezentare. Lintea este o plantă
aflată la loc de cinste în preocupările şi practicilor naturiştilor, ale
amatorilor de hrană naturală şi sănătoasă. Lintea este una dintre cele mai
vechi plante cultivate, fiind foarte hrănitoare. Este o erbacee şi face parte
din familia leguminoaselor. Poate ajunge la o înălţime de maximum 50 cm. Are frunze
compuse şi flori albe-albăstrui. Fructul este o păstaie cu boabe galben-maro. Boabele
de linte au nu numai valoare alimentară, ci şi medicinală. Se consumă fierte
sau se macină.
Substanţe active importante: hidraţi de carbon, săruri minerale, mangan, celuloză, amidon, sodiu (în
cantitate însemnată), vitaminele A, B1, B2 şi C, proteine în proporţie de 24%. Se
admite că lintea are mai multe proteine chiar şi decât carnea.
Întrebuinţări.
Lintea
este un aliment aproape ieşit din obişnuinţele bucătăriei moderne, deşi este un
adevărat izvor de energie (394 kcal la 100 g linte). Fiind un aliment
energetic, lintea este recomandată celor care se refac după boală, astenicilor,
celor care depun un efort mare, mai ales intelectual. Cataplasmele preparate
din făină de linte grăbesc vindecarea rănilor şi a abceselor. Potrivit unei
vechi practici de medicină populară, consumul de linte sporeşte laptele la
femeile care alăptează. În terapiile naturiste se utilizează, cu succes, lintea
germinată, bază a multor reţete nutritive.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu