sâmbătă, 6 aprilie 2013

Coruptie in Biserica

Citesc cu uimire ce se petrece la Timisoara, unde o inalta fata bisericeasca, anume Paisie Lugojanul, este cercetata de DNA pentru santaj si alte fapte de coruptie. Acest Paisie nu este un oarecare, ci episcopul vicar al Timisoarei, ceea ce ar insemna ca e un fel de omolog bisericesc al viceprimarului, un fel de Orza cu sutana (sau ma rog, cine-o mai fi azi viceprimar in mahalaua de pe Bega).
In calitatea lui de episcop vicar, domnul Paisie a comis lucruri care te fac sa te iei cu mainile de cap. Presa ofera detalii suculente, asa ca nu mai intru in amanunte. Ce ma intereseaza pe mine e aspectul canonic, dogmatic ca sa zic asa, al intregii chestiuni. Pentru ca daca citesti parcursul profesional al individului si cateva articole din regulamentul BOR, iti pui niste intrebari la care nu stiu cine poate raspunde. 
Intai de toate, Paisie Lugojanul a fost, in 1999, tuns in monahism. Dupa cum poate afla oricine, monahul este un om care a hotarat s-o rupa cu lumea si sa se retraga sub autoritatea unui parinte din vreo manastire izolata. Monahul nu mai face nimic in afara de a urma pravilele din manastire. Sta si se roaga necontenit, indeplineste orice sarcina de la superiorul lui, cat de absurda ar fi ea si, incet incet, inainteaza pe calea pe care au mers sfintii. Duhul Sfant pogoara asupra lui si el ajunge sa se roage pentru intreaga lume - unii crezand ca rugaciunile monahilor sunt cele care tin lumea sa nu se duca dracului (la propriu). Juramantul de monah, odata depus, prevede ca din acel moment, respectivul va trai toata viata lui in ascultare, feciorie si saracie deplina. Asta a jurat si Paisie Lugojanul cand a fost tuns in monahism, in 1999. Astazi il vedem anchetat de DNA, intr-un dosar cunoscut sub numele de "Spaga din bani europeni". Oare ce sa inteleaga de aici o baba credincioasa care nu lipseste de la nicio slujba si care cand il vede pe Lugojan se inchina inaintea lui pana la pamant si bate matanii?
Biserica are obiceiul de a alege episcopi si alte functii in ierarhia sa interna exact din randurile monahilor, tocmai pentru ca se presupune ca ei au trait pana la momentul alegerii intr-o deplina curatie trupeasca, mentala si sufleteasca. In plus, monahii nu au voie sa se casatoreasca, ceea ce ii recomanda odata in plus pentru diverse functii. Asa a ajuns Paisie Lugojanul sa urce diverse trepte ierarhice, sa primeasca rangul de protosinghel si sa fie decorat de Teoctist cu "Crucea Patriarhala". Dupa care a inceput sa adulmece banii europeni. Dupa care, cand a fost dibuit, s-a dus repede la PSD - unde altundeva? - si s-a suit la tribuna ca sa dea o binecuvantare conferintei judetene a oamenilor lui Ponta (asta dupa ce, in anii trecuti, era amic cu Ostaficiuc - baronul PDL de Timis)
In acest moment, nu vad nicio diferenta intre Paisie Lugojanul si Relu Fenechiu. Ambii s-au catarat in interiorul unor structuri, ambii s-au bagat in combinatii care le-au adus dosare la DNA. Si, asa cum lui Fenechiu i se cere demisia ca sa nu mai pateze imaginea guvernului, tot asa ar trebui sa i se ceara demisia si lui Paisie ca sa nu mai pateze obrazul Bisericii - lucru pe care il fac, de altfel, unii timisoreni.
 
Nu niste oameni pe niste scari trebuie sa ceara plecarea Lugojanului, ci insusi Patriarhul, asa cum, dincolo, Presedintele cere demisia lui Fenechiu. Numai ca Daniil il apara pe Paisie. Si uite-asa, usurel, se ajunge ca Biserica sa fie la fel de corupta precum Statul.
Eu as mai fi curios sa aflu cum stau lucrurile cu tunderea in monahism. Cum este posibil sa patrunda in monahism oameni care peste cativa ani ajung pe mainile anchetatorilor? Cine-si asuma raspunderea pentru asa ceva? Nimeni, asta e raspunsul. Asa cum spuneam in alte postari, pot face popii absolut orice le trece prin cap, ca babele credincioase - exact ca sustinatorii lui Nastase - tot se vor inchina in fata lor si tot vor spune, soptit: "taci, maica, stie Dumnezeu ce face, nu putem noi sa judecam". Ei, uite ca DNA poate sa-l judece pe cate un Paisie din asta, dedulcit la banii europeni.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!