sâmbătă, 6 aprilie 2013

Melancolia

In 1528, pe vremea asta, trecea la cele veșnice Albrecht Dürer, unul dintre cei mai importanţi artişti ai Renaşterii. Gravurile lui sunt cunoscute în întreaga lume, se scriu în continuare cărţi şi tratate despre ele şi se lansează ipoteze din cele mai spectaculoase în legătură cu anumite coduri secrete care ar apărea în anumite lucrări. Cea mai celebra dintre toate este o gravură din 1514, cu numele Melencolia I (nu-i eroare, aşa se scria în acea vreme, cu e). Uite-o:
Imaginea asta poate fi considerată drept o extrem de sugestivă reprezentare a depresiei. Îngeroaica din gravură este, evident, măcinată de lipsa oricărui sens. Are aripi şi ar putea zbura, dar nu i se pare că merită. Freacă între degete un compas care nu-i foloseşte la nimic, pentru că nici măcar geometria nu are vreun sens. E ceva cumplit.
Dar nu despre asta vreau să scriu acum, ci despre două ciudăţenii care apar în imagine: pietroiul şlefuit obţinut dintr-un romboedru şi pătratul magic 4x4.
Romboedrul este asemănător cu un cub, cu diferenţa că fețele lui nu sunt pătrate ci romburi. Uite cum arată:
Dacă îi tai colțurile alea mai ascuțite, obții corpul din gravura lui Dürer. Fețele lui arată în felul următor:
E de observat că toate unghiurile acestor fețe sunt multipli ai lui 9:
126 = 9x14
109 = 9x12
  72 = 9x8
Dacă aduni 14 cu 12 şi cu 8, obţii 34, care scris invers este 43, adică vârsta lui Dürer în 1514, când a realizat gravura.
Romboedronul ăsta a rămas cunoscut sub numele de „solidul lui Dürer”.
Cât despre pătratul magic, e vorba de unul dintre cele mai simple. Suma numerelor de pe linii, de pe coloane şi de pe diagonale este aceeaşi: 34. Pe ultima linie, în pătrăţelele din mijloc, apar numerele 15 şi 14, care scrise unul lângă altul formează 1514. Dacă împărțim pătratul în patru pătrate mai mici, cu două linii şi două coloane, suma numerelor din fiecare astfel de pătrat este 34. Suma numerelor din cele patru pătrate aflate în colţuri este 34. Suma numerelor din cele patru pătrate centrale este şi ea 34. Una peste alta, acest pătrat este cu adevărat magic! Uite-l, aşa cum apare în gravură:
Intr-o postare ulterioară, o să vă arăt cum puteți construi singuri câte pătrate magice doriți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!