duminică, 24 martie 2013

Faceti-va bine (230)

Pecetea lui Solomon
Denumire ştiinţifică: Polygonatum odoratum; Polygonatum multiflorum. 
Prezentare. Pecetea lui Solomon este o plantă perenă ce creşte în flora spontană, dar uneori este cultivată, mai ales pentru florile ei. Înălţimea maximă la care poate ajunge – 50 cm. Pecetea lui Solomon este o plantă cu un rizom dezvoltat şi o tulpină aeriană puternică, fibroasă, cu muchii. Înfloreşte în lunile mai şi iunie. Florile au aspect de tub, culoarea lor fiind alb-verzuie. Fructul este o bobiţă de culoare neagră, brumată. Pecetea lui Solomon creşte în locuri adăpostite, umede, în păduri, în tufărişuri, în locuri cu vegetaţie bogată. Pentru uz medicinal se recoltează rizomul.
Substanţe active importante: glucozide, acizi, ulei volatil. Compuşii acestei plante au fost puţin studiaţi, dar un lucru este cât se poate de cert – sunt toxici.
Întrebuinţări. Extrasul obţinut din această plantă este sedativ, antibacterian, antiinflamator, purgativ. Fiind revulsiv, poate fi folosit în tratarea reumatismului şi a unor afecţiuni interne, preparatele aplicându-se peste zona cu probleme. Pecetea lui Solomon poate fi utilizată şi în tratamentul împotriva unei boli grave – antraxul. Se foloseşte, de asemenea, în terapii împotriva furunculozei, a panariţiului. Cu bucăţi de rizom se pot înmuia bătăturile de la picioare, putând fi apoi îndepărtate fără durere.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!