Pătrunjelul
Denumire ştiinţifică: Petroselinum hortense.
Prezentare. Pătrunjelul, o
plantă bienală aromatică, aparţine familiei umbeliferelor. Are o rădăcina
pivotantă, consistentă, uneori îngroşată, lungă până la 30 cm. Frunzele sunt
penat-sectate, cărnoase şi onctuoase, peţiolate. Pătrunjelul înfloreşte pe întreg
parcursul verii celui de-al doilea an de vegetaţie. Inflorescenţa este o umbelă.
Plantă cultivată, pătrunjelul, asemenea mărarului, se poate sălbătici. Pentru
uz medicinal, ca şi pentru alimentaţie, se recoltează frunzele şi rădăcina. Se
folosesc şi seminţele.
Substanţe active importante: vitaminele A, B, C (pătrunjelul este foarte bogat în vitamina C), săruri
minerale, ulei esenţial.
Întrebuinţări.
Pătrunjelul
are efecte hipotensive, excitante, revigorante. Reglează activitatea ficatului.
Este indicat în astenie, tulburări de nutriţie, anxietate, infecţii, reumatism,
gută, având influenţă benefică şi în funcţionarea tractului gastro-intestinal şi
a căilor respiratorii. Efecte notabile are pătrunjelul şi asupra purităţii sângelui,
fiind un detoxifiant activ, un depurativ eficient şi la îndemână.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu