Pătlăgica roşie
Denumire ştiinţifică: Lycopersicum esculentum.
Denumiri populare: roşie, tomată.
Prezentare. Pătlăgica roşie
face parte din familia solanaceelor, fiind originară din America de Sud. Este o
plantă puternică, înaltă uneori de peste un metru, cu frunze penate, asimetrice
şi flori galbene. Fructul este binecunoscuta roşie. Aceasta are o valoare
medicinală dovedită, incaşii – primii cultivatori de roşii – folosind-o în
terapiile lor secrete. În diete şi terapii, pătlăgica roşie este uşor şi
eficient de utilizat, mai ales sub formă de suc.
Substanţe active importante: o substanţă specifică numită licopină, sodiu, potasiu, calciu, fosfor,
fier, magneziu, zinc, cupru, iod, vitaminele A, C, E şi K, hidraţi de carbon,
protide, acizi organici – citric, malic, pectic.
Întrebuinţări. Studiile făcute de
specialişti au dovedit că pătlăgica roşie are un rol important în profilaxia
bolilor cardiovasculare şi chiar în ameliorarea acestora. Pătlăgelele roşii
sunt utilizate şi în curele de slăbire, în diete împotriva dislipidemiilor, în inapetenţă,
avitaminoze, stări congestive, hipervâscozitate sanguină, gută, reumatism, afecţiuni
ale tractului gastro-intestinal. Mai nou, s-a descoperit că licopina are şi acţiune
anticancerigenă, fiind un puternic antioxidant şi inhibitor al radicalilor
liberi, cei care provoacă boala canceroasă. Roşia este reconfortantă şi
remineralizantă. Fiind un aliment uşor, nu solicită intens sistemul digestiv şi
nici celelalte sisteme ale organismului. Totuşi, specialiştii recomandă ca
terapiile cu pătlăgele roşii să nu depăşească o lună. Preparatele din pătlăgele
roşii sunt folosite şi în tratamente dermatologice şi aplicaţii cosmetice. De
exemplu, acneea se poate combate şi prin aplicarea de felii de pătlăgele roşii
pe faţă.
Pătlăgica vânătă
Denumire ştiinţifică: Solanum meiongena.
Denumire populară: vânătă.
Prezentare. Pătlăgica vânătă,
pe scurt vânăta, este originară din subcontinentul indian şi aparţine de
familia solanaceelor. Vânăta are o înfăţişare viguroasă, caracteristică
plantelor din zonele calde. Dezvoltarea acestei plante este anuală. Tulpina ei
creşte până la 1,20 metri înălţime. Frunzele sunt mari şi cărnoase, iar florile
au culoare violet. Vânăta înfloreşte pe toată perioada verii. Fructul este acea
bacă foarte mare şi consistentă, cunoscută sub numele de vânătă. Valoare
medicinală au fructul şi frunzele. Fructele se gătesc, iar din frunze se prepară
cataplasme, utilizate în tratarea unor afecţiuni dermatologice.
Substanţe active importante: potasiu (în cantitate mare), sodiu, calciu, fosfor, fier, sulf, mangan,
cupru, iod, vitaminele C, A, B1, B2, glucide, lipide, protide. Dacă nu este îndeajuns
de coaptă, vânăta conţine o substanţă toxică numită solanină, substanţă care se
găseşte şi în cartofii lăsaţi la lumină (aceştia capătă culoarea verde), precum
şi în germenii de cartofi.
Întrebuinţări. Pătlăgica vânătă
are o serie de proprietăţi medicinale, reduse, e adevărat, dar nu de neglijat,
mai ales că este vorba despre un aliment accesibil şi plăcut la consum.
Consumul de vinete poate duce la o ameliorare în suferinţe precum bolile
cardiovasculare, în boli ale articulaţiilor, în disfuncţii ale rinichilor şi
ale ficatului. Vinetele sunt un agent de ardere a grăsimilor, fiind, prin
urmare, recomandate în dislipidemii. Această importantă proprietate este potenţată
şi de faptul că vânăta îmbunătăţeşte activitatea ficatului şi măreşte secreţia
bilei. Pătlăgica vânătă are o importanţă deosebită în tratamente privind
obezitatea, celulita, colesterolul, diabetul. Vânăta revigorează organismul,
fiind un stimulent al multor funcţii importante, inclusiv cea digestivă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu