vineri, 15 martie 2013

Faceti-va bine (227)

Pătlagina
Denumire ştiinţifică: Plantago lanceolata.
Denumiri populare: limba oii, limba broaştei.
Prezentare. Pătlagina face parte din categoria plantelor medicinale renumite. Crescând de la câmpie şi până în zona de munte, pătlagina este accesibilă tuturor şi de folos tuturor. Aparţine familiei plantaginaceelor. Pătlagina poate fi întâlnită chiar şi pe terenuri bătătorite, uscate, tari, fiind o plantă foarte rezistentă. Altfel, este o erbacee de dimensiuni reduse, frunzele sale ajungând până la 20 cm lungime. Aceste frunze formează, imediat deasupra solului, o rozetă. Din mijlocul acestei rozete cresc tulpini fragile, suculente, care au în vârf floarea în formă de spic. Pătlagina înfloreşte din mai şi până în septembrie. Datorită utilizărilor sale, poate fi întâlnită uneori şi ca plantă de cultură. Pentru uz medicinal se recoltează frunzele, din care se prepară infuzie, dar şi macerat, poţiuni, extracte moi sau fluide, pansamente, unguente. Virtuţi medicinale au şi rădăcinile, seminţele şi, de asemenea, restul plantei.
Substanţe active importante: pectine, carotene, pentazone, săruri alcaline, tanin, planteoză. Unele substanţe aflate în compoziţia pătlaginei sunt bactericide şi antiinflamatoare.
Întrebuinţări. În practica medicinală, pătlagina se foloseşte în tratarea unor afecţiuni interne, dar se aplică şi extern. Prin tradiţie, pătlagina a fost şi este folosită ca expectorant (cunoscutul sirop de pătlagină), precum şi pentru cicatrizarea rănilor, deoarece are proprietăţi emoliente şi bactericide. Alte calităţi ale pătlaginei – hemostatică, antidiareică, hipotensivă. De asemenea, pătlagina contribuie la scăderea colesterolului din sânge.
Afecţiuni în care se fac tratamente cu pătlagină: bronşite cronice, astm bronşic, diaree, ulcer gastroduodenal, laringite, traheite, conjunctivite, ulcer varicos, ulceraţii cutanate, tuse. Preparatele de pătlagină se dovedesc utile şi în hipertensiunea arterială. În aplicaţiile externe se fac nu numai băi şi spălături cu patlagină, ci se aplică şi cataplasme. Sucul de pătlagină este folosit la producerea bomboanelor contra tusei. Alte specii de pătlagină: Plantago major şi Plantago media. Efectele lor medicinale sunt asemănătoare cu ale speciei descrise mai sus, Plantago lanceolata. Pătlagina este nu numai un renumit expectorant, ci şi un depurativ cu o arie de acţiune foarte mare – purifică organe vitale precum plămânii şi stomacul, dar – ce e şi mai important – purifică şi sângele.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!